Student slikarstva iz Kraljeva, Dušan Ugrenović je u osnovnoj školi imao jedinicu iz likovnog jer nastavnik nije verovao da je sam slikao radove na zadatu temu !!!

  • Autor/foto : Ljubica Sokić

22/09/2018

[views]

Kraljevo-U osnovnoj školi sam uvek imao jedinicu iz likovnog jer mi nastavnik nije verovao da sam ja slikao radove na zadatu temu, kaže student slikarstva iz Kraljeva, Dušan Ugrenović.

trong>Ovaj, sada, tridesetogodišnjak je od malih nogu zavoleo umetnost, slikarstvo ponajviše. Pohađao je OŠ „Svetozar Marković „, a njegov nastavnik likovnog vaspitanja, čuveni akvarelista, Đorđe Simić mu nije verovao da su radovi njegovi pa je dobijao negativne ocene, ali se „vadio“ na teoriju.

„Nakon završetka OŠ upisao sam Tehničko-saobraćajnu školu, međutim čim je otvorena umetnička u Kraljevu, „bacio“ sam te dve godine i upisao se u novu kuću znanja koju sam završio veoma uspešno“,priča Dušan dodajući da je njegov talenat , pre svih, prepoznala profesorka Dušica Jovančević. Naravno, veliku ulogu u njegovim odlukama vezanim za umetnost imale su i Svetlana Vuksanović i Jelena Šalinić koje su mu predavale crtanje i slikanje.  Nakon toga sledi odluka o odlasku u Veronu na fakultet.

„Italija je zemlja umetnosti, zbog toga sam rešio da odem u Veronu. Uzor mi je pre svih italijanski slikar i vajar, Amadeo Modiljani jer su njegova dela izraz pravih i istinskih emocija“, priča Dušan. Tu je naravno, dodaje, i svestrani umetnik, Španac, Pablo Pikaso.

Iako još uvek nije završio likovnu akademiju ovaj talentovani Kraljevčanin uveliko radi i planira u narednom periodu da nastavi studije.

„Najviše volim da crtam portrete, karikature, a radim i ulje na platnu. Uskoro nameravam da organizujem samostalnu izložbu u kraljevačkom muzeju“, istakao je Dušan dodajući da ne propušta ni jednu jedinu likovnu koloniju. Najbolja je, prema njegovoj oceni, nedavno održana u Glediću. Ovaj mladić voli i sport, pre svega fudbal i tenis, a imao je priliku da se upozna sa našim najboljim teniserom Novakom Đokovićem, kome je poklonio sliku.

„Jedna od mojih najomiljenijih slika je ona na kojoj sam naslikao Nenada Čičića, našeg Kraljevčanina koji je nažalost preminuo mlad, a bio je vođa navijača Kasapi Kraljeva“, sa setom završava svoju priču ovaj umetnik.

DRUŠTVO SRBIJA GRADOVI