TOPOLA SLAVI !!!

  • Autor: Dragoslav Spasić

21/09/2018

[views]

Topola- Danas je opština Topola svečanom sednicom Skupštine opštine obeležila svoj Dan i slavu opštine Malu Gospojinu odnosno dan rodjenja Presvete Bogorodice..
Danas slavi i Karadjordjeva crkva u Topoli, naravno i vašar je u Topoli.

Sve je započelo jutros svečanom slavskom liturgijom u porti Karadjordjeve crkve koju je služio Vladika Šumadijski Jovan uz sveštenstvo Oplenačkog, Orašačkog i Rudničkog kraja a bili su i gosti pravoslavni sveštenici iz Sirije.

Domaćin crkvene slave je bio Velja Miljković.
Liturgiji i Litiji su prisustvovali i Prestolonaslednik Aleksandar sa suprugom Katarinom.

car wa15-1(720 x 120)
kola16-1 (720 x 120)

Nakon liturgije krenula je litija ulicama Topole do zgrade opštine gde je presečen slavski  kolač, nakon toga litija je nastavljena do zgrade pošte gde je ispred spomenika stradalim ratnicima služen pomen. Litija je završena povratkom u portu crkve.

Tačno u 12h u sali bioskopa počela je svečana sednica skupštine opštine.
Sednicu je otvorio Dragan Jovanović a zatim je govorio i državni sekretar u ministarsvu za lokalnu samoupravu, Bojan Stević.
Dragan Živanovic je uručio nagrade i zahvalnice pojedincima i kolektivima koji su obeležili prethodnu godinu.

 

TOPOLA SLAVI1
TOPOLA SLAVI3
TOPOLA SLAVI4

U ime nagradjenih prisutnima se obratio nosilac najvišeg priznanja opštine Topole “praznik rodjenja presvete Bogorodice”  Aleksandar Bogićević, najbolji učenik srednje škole Kralj Petar u Topoli.

https://youtu.be/R_kcaEG7BVU

U svom obraćanju Jovanović je naveo  najvažnije stvari izmedju dve slave. Pre svega elementarne nepogode koje su  zadale najveće probleme i solidarnost koja je pokazana u teškim trenucima .

Pomognuta su finasijski sva domaćinstva koja su pretepela štetu oštećnjem krovova, prozora, kao i da je do danas  reprogramirano više od 150 poljoprivrednih kredita za gazdinstva ostećena gradom.

Jovanović je najavio  i projekat koji će biti realizovan od naredne godine a to je da će opština pomoći da se  svake godine podigne najmanje 50 hektara protivgradne mreže na voćnjacima i povrtnjacima. 

Takodje će se nastaviti asfaltiranje lokalnih puteva u seoskim mesnim zajednicama i uopšte razvoj komunalne infrastrukture, kao i najveći projekat koji započinje u ovoj a završava se u sledećoj godini, a to je završetak dnevne bolnice u Topoli koja će postati savremeni dom zdravlja a planirano je da taj tender bude objavljen u narednih 10 dana.

Državni sekretar Stević je najavio dolazak ministra Ružića za Oplenačku berbu u Topolu.

https://youtu.be/3JUqIdbtjMQ

VESTI GRADA TOPOLA