U TOKU RADOVI NA OBNOVI FASADE CRKVE SVETOG ĐORĐA U ĆUPRIJI

Ćuprijska crkva pripada Eparhiji braničevskoj Srpske pravoslavne crkve. Podignuta je, na inicijativu kneza Miloša Obrenovića, 1834. godine.

Reč je o jednobrodnoj građevini, sa oltarskom i pevničkim apsidama. Zidovi izgrađeni od klesanog i slaganog kamena su masivni, u pojedinim delovima crkve dosežu i 120 cm debljine.
Nakon skoro dva veka od postojanja, sada se crkva obnavlja u malo većem obimu. O tome smo razgovarali sa starešinom ćuprijske crkve, protojerejom Rajkom Rajkovićem, koji je govorio o trenutnim radovima.

“Skida se stara fasada sve do kamena kojim je zidana crkva. Treba da se očisti kamen i da se fuguje, a onda da se zaštiti impregnacijom, tako da ostaje da se vidi kamen koji je na pojedinim mestima jako lepo obrađen. Koristi se poseban malter za restauraciju istorijskih gradjevina i za zaštitu od vlage“, rekao je protojerej Rajko Rajković za naš portal MEDIA PS .

On je istakao da su se, od početka radova na crkvi, mnogi sugrađani javili da pomognu. Volonteri su pomagali u radovima kad se razbijao stari malter, a neki su donosili hranu i piće za radnike.

Svima se zahvalio na nesebičnoj pomoći i dodao da je i u nastavku radova svaka pomoć crkvi dobrodošla.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

DRUŠTVO VESTI GRADA VESTI GRADA ĆUPRIJA