Persida iz Beograda na trudničkom bolovanju počela da se bavi heklanjem plišanih igračaka

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor, foto:RINA

Beograd – Da dobre ideje uvek pronađu način da zažive i realizuju se pokazuje i mlada, buduća mama Persida Kilibarda iz Beograda. 

 Po profesiji je prosevtni radnik, ali ni na trudničkom bolovanju nije mogla da sedi skrštenih ruku, pa je odlučila svoju kreativnost da iskaže na poseban način. Naime, ona je završila onlajn obuku za heklanje plišanih igračaka i od tada svakodnevno radi na izradi ovih neobičnih i unikatnih predmeta.

– Ja sam heklicu prvi put uzela u ruke tek u novembru jer sam u heklanju pronašla način da zadovoljim svoju potrebu za kreativnošću, kad već ne radim u školi, zbog trudnickog bolovanja. Ljudi mi obično ne veruju da je to tako kratak vremenski period, najpre sam završila onlajn obuku za heklanje plišanih igračaka i nakon toga je sve krenulo spontano“, kaže Persida 

Sve je počelo kada je na instagramu naišla na profil žene koja se godinama bavi heklanjem plišanih igračaka i tako se rodila ljubav prema tom poslu a prvi koraci nisu bili ni malo laki.

– Početni bodovi su bili teški, naravno, grešila sam i rasparala, ali nisam odustala. Radionicu sam dobila na mejl, korak po korak i mogla sam se vraćati na delove koji mi nisu jasni odmah. Na kraju obuke, naučila sam da isheklam jednog medu, po datom šablonu. Nakon toga, krenula sam sama da istražujem po Pinterest- u i YouTube -u. Ideja mi je bila da isheklam svojoj bebi igračku. Međutim, prvu heklanu igračku sam poklonila bratancu za babine, zatim drugom bratancu, deci mojih drugarica i nakon 5-6 isheklanih i poklonjenih igračaka, dobila sam i prvu porudžbinu“, ističe ova mlada buduća mama.

Sa prvom porudžbinom došla je i ideja o formiranju poslovne Instagram stranice Peki heklanje kao i sajta gde ljubitelji kreativnog ručnog rada mogu pogledati njene unikatne predmete.

– Za sada sam heklala samo heklane igračke i priveske. Imam nameru da kasnije proširim ponudu, ako mi obaveze oko bebe dozvole. Volela bih da kasnije počnem da heklam i potofnice za bebe, glodalice i još nešto tako od bebećeg asortimana. Možda mi padne još neka nova ideja, spontana, videćemo, kaže Persida.

Njene heklane igračkice za kratak vremenski period su pronašle brojne kupce pa su tako dva zubića stigla do stomatološke ordnacije.

– Javila mi se jedna devojka da me pita da li bi mogla da joj isheklam dva zubića, za stomatološku ordinaciju, ona je dečiji stomatolog .Iako nisam razmišljala u tom smeru, ispostavilo se da je vrlo originalna ideja i ona je bila jako zadovoljna rezultatom porudžbine. Što se utrošenog vremena tiče, vreme zavisi od veličine igračke i od tipa vunice koji koristim. Za manje igračke mi treba oko 2-3 dana, a za veće oko 4-5. Za priveske je dovoljno 1-2 dana. U suštini, heklam 3-4 sata dnevno, kada imam elana“, objašnjava ona.

Inače, za heklanje još uvek nije pronađena mašina koja može u potpunosti zameniti ruke heklarke. Za pletenje postoji i fabrička izrada ali heklane rukotvorine su izuzetan proizvod manuelnog rada i plod mašte i umeća heklarki.

– Ručni rad u svetu je jako cenjen i dobro se naplaćuje, kad nas još nije taj slučaj, ali se iz godine u godinu primećuje veće interesovanje i mladih za ručni rad, što je vrlo ohrabrujuće. Osim što je odlična anti-stres terapija, lep je način i da se vreme iskoristi za stvaralački rad“, zaključuje Persida.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

MOZAIK ŽIVOTA