LETO JE STIGLO A KAO DA NIJE-Kiša stvara potope po Srbiji!!!

07/07/2018

[views]

U proteklim satima na teritoriji Moravičkog okruga i u zapadnoj Srbiji palo je više od 40 litara kiše, što je izazvalo izlivanje pojedinih reka kao i poplave u brojnim domaćinstvima.

to: ilustracija-pixabay

aka kiša padala je noćas u Mladenovcu, Ljigu i Aranđelovcu. U Aranđelovcu je uvedena vanredna situacija.

U Aranđelovcu su intervenisale vatrogasne i ekipe Hitne pomoći.

Jaka kiša noćas je padala i u Mladenovcu.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci bujica na ulicama, kao i automobila koji jedva prolaze ulicama ili ih voda „nosi“.

Reka Kubršnica, oštetila je deo puteva, poplavljeni su stambeni i poslovni objekti u centru Aranđelovca, a bujice su nosile i putnička vozila.

Kuće meštana u čačanskim naseljima Atenica, Obrež, Trnava, Loznica i Kulinovcima su pod vodom, a slična situacija je i u Ljubić polju, javlja Glas zapadne Srbije.

Loznička reka se izlila iz svog korita i trenutno teče putem.

Oko 100 domaćinstava je ugroženo, a nivo reke se povećava tako da su meštani i uzvodno u strahu od poplava. Kako su rekli stanovnici naselja Loznica, pukla im je i cev od gasa.

„Sve raspoložive ekipe su na terenima a svi građani koji imaju problem mogu da nam se jave na telefon 309-075 i prijave problem“, rekao je za Glas zapadne Srbije Bratislav Zečević rukovodilac Štaba za vanredne situacije u Čačku.

U dragačevskoj opštini Lučani reka Bjelica koja je prethodnih godina stalno plavila, još uvek ne pravi problem meštanima i nema visok vodostaj, jedino je nabujala Tijanska reka i planinski potoci.

U opštini Ljig proglašena je vanredna situacija gde su i pre 15 dana bile poplave.

„Nisu bile velike padavine, ali je popustila brana u Gorašima koja nam je napravila veliki problem, ne samo u Kačerskom kraju, nego na celoj teritoriji opštine Ljig i mi smo sad na terenu sa vatrogascima i sa našim stručnim službama“, izjavio je predsednik opštine Dragan Lazarević i dodaje da je trenutno najkritičnija situacija u MZ Kozelj kojoj je nemoguće prići.

„Imamo neprohodan put Ljig – Kozelj gde je u ovoj situaciji nemoguće prići toj mesnoj zajednici. Ono što je najvažnije je da nema ljudskih žrtava. Sve što je do nas mi dajemo sve od sebe i idemo tamo da pokušamo da sa neke druge strane priđemo do te mesne zajednice i da vidimo šta je preko potrebno tim meštanima“, naglasio je Lazarević.

U ostalim mesnim zajednicama poplavljena su domaćinstva, usevi, oštećeni su putevi i mostovi, ali za sada je sve prohodno i moguća je intervencija.

I u opštini Topola iako kiša nije bila jakog inteziteta, ali zbog već povećanog vodostaja reka od prethodnih padavina izlila se Kamenica.

I VODOSTAJI U PORASTU

Tokom 7. i 8. jula očekuju se porasti vodostaja na Mlavi, Peku i Timoku, Banatskim vodotocima, Kolubari s pritokama, Drini, Limu i Jadru, kao i na Jasenici, Kubrušnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi s mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa.


Moto-klub „Ložači“ iz Minićeva sprovodi akciju pod nazivom „2 TOČKA NISU 2 ŽIVOTA“ !!!


Moto-klub „Ložači“ iz Minićeva sprovodi akciju pod nazivom „2 TOČKA NISU 2 ŽIVOTA“ !!!

05/07/2018