Svi zdravstveni radnici će dobiti jednokratnu pomoć od države-EVO KOLIKO !!!

  • Izvor: novosti.rs

18/11/2020

JEDNOKRATNA novčana pomoć u iznosu od 10.000 dinara biće isplaćena zaposlenima u zdravstvu.


U te svrhe iz budžeta je izdvojeno 1,55 milijardi dinara, odnosno oko 13 miliona evra.

– Svi zdravstveni radnici će dobiti ovu jednokratnu pomoć od države – rekao je ministar finansija Siniša Mali. – Kad to kažem, mislim i na one koji su zaposleni u samom zdravstvenom sistemu, vojnozdravstvenim ustanovama, zdravstvenim radnicima zaposlenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova kao i zdravstvenim radnicima koji rade u ustanovama socijalne službe čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta. 

Samo u užem zdravstvenom sistemu radi 120.000 ljudi, dok ih je zajedno sa zaposlenima uostalim službama oko 130.000.


Siniša Mali je rekao da će novac dobiti i nemedicinsko osoblje koje radi u zdravstvenom sistemu, jer je i njihova podrška u ovoj zajedničkoj borbi neupitna – od vozača u hitnoj pomoći, pa do čistačica kojima je višestruko uvećan obim posla.

On je precizirao da će novac dobiti i medicinski radnici kako u kovid tako i u nekovid režimu, kao i da tu nije bilo dileme, jer su i oni van kovid sistema opterećeni zbog većeg broja pacijenata koje moraju da prime jer su im kolege angažovane na drugim poslovima.

– Izdvojili smo devet milijardi dinara za završetak dve posebne kovid bolnice – u Kruševcu i u Beogradu, odnosno Batajnici – dodao je Mali. – Početkom decembra biće otvorena bolnica u Batajnici i mi se nadamo da će taj novi kapacitet od 1000 ležajeva rasteretiti druge bolnice. U planu je i nastavak rekonstrukcije drugih opštih bolnica i domova zdravlja po celoj Srbiji, nabavka medicinske opreme i lekova. 

Mi zaista ulažemo vanljudske napore da nabavimo vakcinu što pre. Mnogo toga ne zavisi od nas već od toga kada će vakcina biti registrovana i proizvedena u dovoljnim količinama da bude distribuirana. Pregovora se sa više proizvođača.

EKONOMIJA