Projekat „Dobra uprava-direktno učešće“ počinje sa realizacijom u Donjoj Šatornji, kod Topole !!!

  • Autor:Dragana Marinković

18/11/2020

MZ Šatornja obuhvata teritoriju dva naseljena mesta, Gornju i Donju Šatornju. Na ovoj teritoriji živi oko 1270 stanovnika. Centar je u Donjoj Šatornji, za koju se često koristi termin „Varošica“. 


KLIK NA SLIKU- Foto:  NOVICA ĐOKOVIĆ

Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom, i to voćarstvom, povrtarstvom, ratarstvom i stočarstvom.

U Šatornji se nalazi i OŠ“Živko Tomić“, sa isturenim odeljenjima u okolnim selima.Zadružni dom, izgrađen posle Drugog svetskog rata, koji je bio centar i središte društvenog života, srušen je odlukom opštinskih vlasti 2000/2003. godine. Igralište za male sportove nestalo je izgradnjom fiskulturne sale. Danas naseljeno mesto nema uređen i opremljen prostor sa sadržajem za decu i mlade. Na zahtev podnosioca predloga projekta Novice Đokovića iz Donje Šatornje, počela je realizacija projekta „Uređenje dvorišta doma MZ Šatornja“. Pored njega, još devet inicijatora/potpisnika projekta je uključeno u pokretanje inicijative. 

Uslov je da potpisnici budu obveznici poreza na imovinu na teritoriji opštine Topola, sa izmirenom obavezom po osnovu poreza na imovinu. Ukupna vrednost projekta iznosi 403500 dinara. Uz učešće lokalne zajednice projekat sufinansira Opština Topola.


Ciljevi ovog projekta su:-uređenje napuštenog i zapuštenog javnog prostora -obezbeđenje uređenog mesta gde će meštani provoditi slobodno vreme i gde će moći da organizuju prikladne aktivnosti za mlade i decu.Plan aktivnosti na ovom projektu sastoji se od:čišćenja terena, izrade odgovarajućeg projekta uređenja terena, zemljanih i drugih građevinskih radova, izgradnje javne česme i fontane, terena za mini fudbal i basket, nabavke i postavljanja parkovskog, sportskog i mobilijara za dečju igru, nabavke i sađenja ukrasnog drveća i šiblja kao i uređenje mesta za cvetne leje, izrade mini bine za javno obraćanje, kulturne i druge manifestacije i izrade i postavljanja ograde i rasvete.Posle višegodišnjeg perioda zapuštenosti i neuređenosti tog prostora naselje bi konačno dobilo na korišćenje kultivisan, moderno uređen i adekvatno opremljen otvoreni prostor u samom centru. Pošto se tu nalazi i nov objekat MZ u čijem prizemlju su još neopremljene društvene prostorije, realizacijom projekta objedinio bi se prostor za organizovanje raznih društvenih događaja, sve u cilju unapređenja kulture življenja na selu.Ovaj prostor je prvenstveno namenjen deci predškolskog uzrasta, osnovcima nižih razreda, njihovim roditeljima i penzionerima, zatim i ostalim stanovnicima ovog sela.  

Takođe, udruženja građana i druge organizacije ovaj prostor mogu da koriste za organizovanje kulturnih manifestacija i dogadjaja.Realizacijom ovog projekta građani će steći utisak da se nešto radi u opštem interesu. Ukoliko se građani trgnu iz letargije i nezainteresovanosti, ako steknu naviku da osmišljeno koriste prostor, nastaviće samoinicijativno da ga održavaju, dopunjuju i unapređuju.

VESTI GRADA TOPOLA