Mladi genijalci sa svojim „stepenicama“ pobedili su na takmičenju za urbane inovacije – Smart City Challenge Serbia!!!

  • Izvor: novosti.rs

09/09/2018

[views]

PAMETNE stepenice, pametna kutija za lekove, pametni prekidač, izumi su Nikole Opačića, Filipa Cvetića, Nemanje Tadića i Uroša Vukašinovića, bivših učenika Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Beogradu, a sada brucoša.

trong>Mladi genijalci sa svojim „stepenicama“ pobedili su na takmičenju za urbane inovacije – Smart City Challenge Serbia, a nedavno su se vratili sa nagradnog putovanja iz Izraela. Okupljeni u timu Digital G, naslednici Tesle su svoje pronalaske zaštitili.

Dok se polako pripremaju za studentske obaveze, našu redakciju posetili su Nikola i Uroš. Iako su na različitim fakultetima, njihov tim Digital G i dalje funkcioniše.

OTKRIVAJU nam da su ideju za pametne stepenice dobili tokom boravka u Sarajevu, kada su pročitali članak o tome kako u San Francisku na ulazu u podzemni prolaz postoje ploče koje kada se zgaze stvaraju energiju za napajanje bandera.

– Naše stepenice se stavljaju na već postojeće i hodajući po njima kinetička energija se pretvara u električnu – objašnjavaju nam Nikola i Uroš. – Na ekološki način dobijamo obnovljivi izvor energije, a tako dobijena struja može se koristiti za različite svrhe, recimo, za osvetljenje ulica. Prva verzija bila je napravljena od drveta, druga od metala, a treća finalna od plastike. Pri hodu aktiviraju senzori se svetlosti između stepenika, tako da su stepenice osvetljene i služe za postavljanje svetlećih reklama. Pored stvaranja električne energije, posebni senzori mere temperaturu i vlažnost vazduha.

PAMETNA kutija za lekove obaveštava korisnika kada treba da popije lek, kao i koji medikament treba da uzme. Ona je namenjena prvenstveno starijim osobama, kao i onima koji imaju problema sa demencijom.

– Kada je vreme da se popije lek oglašava se zvučni signal, a kako bi osoba znala šta treba da uzme, pregrada u kojoj se nalazi lek svetli – ističu mladi pronalazači. – Takođe, postoji i opcija da SMS porukom deca, pošto ona najčešće brinu o starim roditeljima, budu obavešteni da nisu popili lek.

I pametni prekidač za svetlo, koji se pali i gasi kada se rukom prođe ispred njega, jedan je od pronalazaka njihovog tima.

– Prekidač se podešava po želji kupca, tako da se pali prelaskom ruke ispred njega na željenoj udaljenosti koja se kreće od dva i po centimetra do četiri metra – objašnjavaju Nikola i Uroš. – Prednost ovih prekidača je što su veoma higijenski, za razliku od običnih, jer kontakt sa samim prekidačem korisnici nemaju.

Ovi sjajni momci najavljuju da u planu imaju još izuma, ali pošto za sve treba novca nadaju se da će im neko pomoći u njihovom radu. 

SARADNjA

Nikola i Uroš kažu da su svi oduševljeni kada im predstave izume, ali kada ih to treba konkretno podržati, niko ne želi. Pošto u Srbiji nisu naišli na nekoga ko bi im pomogao, trebalo bi uskoro da idu u Kinu.

– Jedna kineska kompanija zainteresovana je za našu pametnu kutiju za lekove – kažu. – Već smo stupili u kontakt sa njima i trebalo bi da otputujemo i, nadamo se, dogovorimo o saradnji.

DRUŠTVO