Predsednik Privredne komore Srbije Predrag Lučić održao sastanak sa predsednikom opštine Topola Igorom Petrovićem!!!

  • Izvor, foto : Opština Topola

14/01/2021

Juče se predsednik opštine Topola sastao sa direktorom Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga Predragom Lučićem. U razgovorima je učestvovao i Dušan Petković, koordinator Regionalne komore zadužen za poljoprivredu. 


Predrag Lučić je izrazio zadovoljstvo na izuzetno konstruktivnom sastanku sa predsednikom opštine Topola. On je izneo podatke o izuzetnim rezultatima koje je privreda opštine Topola ostvarila u prvih jedanaest meseci prošle godine, kao i zajedničkim aktivnostima zarad podsticaja daljeg privrednog razvoja, i povodom toga izjavio:„Drago mi je bilo što sam bio u prilici da informišem predsednika opštine Topola o izvanrednim rezultatima koje je privreda opštine Topola ostvarila u prvih jedanaest meseci prošle godine, kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmena. Informisao sam ga da je u prvih jedanaest meseci 2020. godine privreda opštine Topola ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmene vrednosti od 28,5 miliona evra, od čega je izvoz iznosio 18,7 miliona evra i u svemu tome u spoljnotrgovinskoj razmeni ostvaren veliki spoljnotrgovinski suficit u iznosu od 8,9 miliona evra. Ono što je izuzetno značajno je da je ovaj iznos od 18,7 miliona evra u prvih jedanaest meseci veći čak za 29,7%, skoro za trećinu veći nego ostvareni iznos u istom periodu 2019. godine. Ukupan spoljnotrgovinski suficit koji je u prvih jedanaest meseci 2020. godine iznosio 8,9 miliona evra veći je čak za 56,4% od ostvarenog spoljnotrgovinskog suficita u istom periodu 2019. godine. Ovi rezultati su ostvareni u veoma teškim uslovima koje je izazvala pandemija koja je otežavala kretanje i roba i usluga i ljudi pre svega.“

Na sastanku su predsednik opštine Topola Igor Petrović i direktor Lučić dogovorili i započinjanje važnih zajedničkih aktivnosti koje će se ostvariti u narednom periodu.
Reč je o osnivanju šaltera za preduzetnike Privredne komore Srbije, organizovanju sastanka privrednika i osnivanju opšteg udruženja preduzetnika opštine Topola. Po ovom pitanju Lučić je izjavio:„Opština Topola i Privredna komora Srbije će započeti aktivnosti koje će voditi osnivanju šaltera za preduzetnike, što će upravo značiti da će u zgradi opštine postojati mesto gde će u jednom vrlo kratkom roku svi privrednici i preduzetnici biti u prilici da dobiju sve relevantne informacije koje se tiču njihovog poslovanja. Epidemiološki uslovi trenutno predstavljaju kočnicu bržem organizovanju sastanka sa privrednicima, kome bi posrednici bili Opština Topola i Privredna komora Srbije-Regionalna privredna komora Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga. Cilj sastanka bi bilo utvrđivanje potreba privrednika, njihovi problemi sa kojima se sreću kako bi se što pre rešavali, i zbog toga je potrebno da se okupimo i da o tome razgovaramo i donesemo neke zaključke i konačno i mi kao lokalna samouprava primimo i određene obaveze od strane privrednika opštine Topola, a pre svega u cilju podsticanja daljeg razvoja privrede Topole.“

Veoma značajna akcija je usmerena ka osnivanju opšteg udruženja preduzetnika opštine Topola. Takođe je Lučić izrazio zadovoljstvo saznanjem o setu podsticajnih mera na nivou opštine, odnosno da lokalna samouprava sprema set subvencija kada je u pitanju privreda i poljoprivreda.„Mislim da će to biti od posebnog značaja za dalji podsticaj privrednih aktivnosti na teritoriji opštine Topola“- dodao je Lučić.  
 Nakon sastanka gosti su se u pratnji predsednika opštine uputili u selo Vinča, u kojem su posetili kompaniju Rado-Fruit doo, koja se dugi niz godina bavi proizvodnjom, otkupom, skladištenjem i izvozom voća. Ova firma je jedan od vodećih lidera u izbozu kada je u pitanju privreda opštine Topola. Lučić je direktoru i osnivaču firme Radovanu Gavriloviću uručio visoko priznanje komore za ostvarene rezultate u poslovanju.

EKONOMIJA VESTI GRADA TOPOLA