57.Oplenačka berba i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva obeleženi simbolično, bez manifestacije !!!

  • Autor i foto: Dragana Marinković

10/10/2020

Topola- Poznata manifestacija Oplenačka berba koja se u Šumadiji naziva Vašar u Topoli, ove godine se zbog virusa Covid 19 održala bez vašara.


Za razliku od prethodnih Oplenačkih berbi koje su trajale po  tri dana, ove godine je trajala samo jedan dan uz izmenjen program.Nije bilo tezgi, šatora i koncerata već je berba bila ispunjena kulturnim sadržajem. Slogan ovogodišnje Oplenačke berbe je bio „I Kovid je lakši sa kulturom“.Program Oplenačke berbe je počeo Otvaranjem poljoprivredne izložbe škole Kralj Petar I. Usledilo je dodeljivanje nagrada u kategorijama Medjunarodno ocenjivanje vina.

Zatim su deci iz osnovnih škola iz topolske opštine dodeljivane nagrade na likovnom konkursu na temu „Oplenačka berba u doba Korone“. Nagrade deci je dodeljivala podpredsednica opštine Topola Danijela Djokić Pantić.


Kasnije je od hotela Oplenac počeo defile učesnika Sabora izvornog narodnog stvaralaštva koji je nastavljen ulicama Topole do Karadjordjevog grada. U defileu je učestvovalo deset kulturno-umetničkih društava iz cele Srbije.U 15h u je počeo program Otvaranja 57.Oplenačke berbe i narodnog stvaralaštva govorom predsednika opštine Topola Igora Petrovića. U nastavku programa su učestvovala kulturno-umetnička društva, učesnici defilea.https://www.youtube.com/watch?v=S8oDuZPhMx0Organizatori su ispoštovali sve mere koje je propisala Vlada Republike Srbije vezane za trenutnu pandemiju Korona virusa.

VESTI GRADA TOPOLA