Potpisan Memorandum o razumevanju između Opštine Ćuprija i turske kompanije “Feka outomotiv” !!!

  • Izvor: N.Erić

17/10/2018

[views]

Ćuprija-Ovogodišnji Dan opštine ostaće upamćen po potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Opštine Ćuprija i turske kompanije “Feka outomotiv”. 

trong>Naime, pomalo iznenađujuće, memorandum je potpisan a samom kraju svečane sednice Skupštine opštine. Prema rečima predsednika Ninoslava Erića, na dovođenju ove kapitalno intenzivne investicije radilo se punih devet meseci, a još pre tridesetak dana kompanija “Feka outomotiv” na adresu Vlade Republike Srbije poslala je Pismo o namerama. Kako je prilikom potpisivanja dokumenta moglo da se čuje, kamen temeljac za fabriku treba da bude postavljen do kraja ove godine.

Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija, netom posle parafiranja Memoranduma o razumevanju osvrnuo se na sličan dokument koji je pre četiri godine potpisan sa “Trak lajtom”, usput uspevši da implicite potvrdi kako je umesto nesuđene investicije američko-nemačke kompanije u pretežnom vlasništvu braće Kok, sada tu njena najveća konkurencija – “Feka outomotiv”.

TAXI S3 (600 x 155)
doberman 124) (600 x 150)

Ovde smo 2014. godine, bio je tu i Aleksandar Vučić, potpisali ugovor sa “Trak lajtom”. Danas smo, da tako kažem, ponovili sve ono što smo uradili pre četiri godine. “Feka outomotiv” je kompanija koja ima isti program kao “Trak lajt”. Danas smo potpisali Memorandum o razumevanju kako bismo ušli u proceduru ustupanja zemljišta turskom investitoru i do kraja godine očekujemo početak izgradnje fabrike koja će da proizvodi delove za automobilsku industriju – za kompanije kao što su “Mercedes”, “Porše”, “Audi”, dakle “Folksvagen grupa”. Pošto su “Trak lajt” i “Feka” direktni konkurenti, kada se turska kompanija pojavila u Srbiji, mi smo hteli i sa njima da popričamo, pa se danas desilo ono po staroj srpskoj: Ko pre devojci, njegova je devojka. Uspeli smo da napravimo dogovor sa “Feka outomotiv”, ponudivši im sve ono što je bilo ponuđeno i “Trak lajtu”. Znači, danas Ćuprija dobija veliku kompaniju, kompaniju koja u finalnoj fazi investicije želi da zaposli hiljadu radnika, a zna se da će početna pozicija biti 110 zaposlenih. Inače, fabrika će biti sagrađena u Industrijskoj zoni “Minel”, industrijskoj zoni koju smo napravili uz veliku pomoć Vlade Republike Srbije, a “Feka” će fabriku da izgradi na četiri hektara. Ističem da ćemo turskom investitoru da rezervišemo još četiri hektara, jer će im to biti potrebno za dalji razvoj njihove investicije.

Zadovoljstvo završenim poslom nije krio ni Ferit Karslioglu, osnivač i predsednik Upravnog odbora “Feka outomotiv” iz Burse, koji je ispred turske strane danas i potpisao ugovor, rekavši na startu obraćanja da Ćupričanima pre svega čestita Dan opštine, uz opasku “da je Ćuprija divno izgrađen grad”, davši potom skicu za portret firme na čijem se čelu nalazi.

Već 30 godina naša kompanija proizvodi auto delove i komponente za auto industriju. Mi snabdevamo najveće proizvođače automobila u svetu: “Dajmler-benc”, “Fiat”, “Folksvagen”, GM, “Reno”, “Pežo”, “Tojotu”… Mi smo firma u vlasništvu familije i možemo da kažemo da su nam proizvodni standardi izuzetno visoki. Otprilike pre godinu dana počeli smo da tražimo mesto van Turske gde bismo investirali. Već smo ispitali poslovna okruženja u nekoliko zemalja, kada su nam preporučili da pogledamo Srbiju. Mi smo uvažili tu preporuku i posetili smo dvanaest opština u vašoj prelepoj zemlji i naša finalna odluka bila je – Ćuprija. Mi smo sada u finalnoj fazi planiranja naše investicije kod vas. Napominjem da će naša investicija biti fabrika u vašoj postojećoj industrijskoj zoni, a u tom postrojenju gde će se proizvoditi auto delovi, planiramo da uposlimo najmanje 110 radnika u samom startu proizvodnje, u njenoj prvoj fazi. Naravno, planiramo da povećamo i obim proizvodnje i broj zaposlenih. Ako je prva faza investicije uspešna, nema razloga da ona ne bude povećana, i uveren sam da ćemo zajedno sa vama to i postići. Veoma sam zadovoljan što potpisujem ovaj Memorandum sa vama i želim da se zahvalim Opštini Ćuprija i naročito predsedniku Ninoslavu Eriću za svu podršku koju su nam pružili. Takođe bih se zahvalio vladama Turske i Srbije za podršku koju smo dobili od dve države.

Recimo i to da su svečanoj sednici povodom Dana opštine prisustvovali i predstavnici Amdasade Republike Turske, ali da su cenjeni gosti Ćuprije danas bili i Konstantinos Eliades, ambasador Republike Kipar, Muhamed Nabhan, ambasador Države Palestine, predstavnici Vlade Republike Srbije, delegacija NALED, mnogobrojni predstavnici lokalnih samouprava, ali i delegacija Opštine Kotor na čelu sa njenim predsednikom Vladimirom Jokićem.

Koliko je predsedniku Eriću i njegovom timu važan privredni razvoj opštine Ćuprija, možda najbolje govori činjenica da su za počasne građane Ćuprije ove godine izabrani predstavnici firmi koje su investirale u privredu opštine između dva oktobra. Tako su ključeve grada danas dobili Darko Sadžak, reprezent holandske firme “Rojal de Heus”, kao i Unal Pala, jedan od osnivača i glavnih akcionara “O-P Grup Enerdži”.

VESTI GRADA ĆUPRIJA