Neredovno čišćenje osnovni uzrok nastanka požara na dimovodnim kanalima !!!

ODLIČNI REZULTATI NAJMLAĐIH ATLETIČARA SFS BORCA NA KROSU RTS-A U REKOVCU !!!

  • Autor: Ljubica Sokić

17/10/2018

[views]

ČAČAK – Osnovni uzrok nastanka požara na dimovodnim kanalima je njihovo neredovno čišćenje, izjavio je danas načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Čačku, Dragiša Broćić i dodao da se na području Moravičkog okruga svake jeseni pripadnici vatrogasne službe zbog toga intervenišu na oko tridesetak stambenih objekata.

trong>Prema njegovim rečima, nedavno su vatrogasci imali jedan takav slučaj u lučanskom mestu Guča, pre početka grejne sezone. Broćić kaže da su dimni kanali teško dostupni, ali, veoma čest je i slučaj da ljudi nemaju sredstava da plate čišćenje dimnjaka.

„Međutim, zbog toga preti opasnost, kako objektima, tako i licima koja žive u njima. Ukoliko se nataložena čađ zapali stvori se visoka temperatura u dimovodnim kanalima. Toplota se može preneti na okolne delove, naročito ukoliko su krovne konstrukcije od drveta“, ukazao je načelnik.

On je podsetio da bi, prilikom zidanja odžaka, drvena krovna konstrukcija trebalo da bude na rastojanju najmanje deset centmetara od dimovodnog kanala.

VESTI GRADA ČAČAK