Preporuka građanima je da se vakcinišu što pre-u čačanskom Domu zdravlja počela je vakcinacija protiv gripa !!!

  • Autor: Ljubica Sokić

17/10/2018

[views]

ČAČAK — U čačanskom Domu zdravlja počela je vakcinacija protiv gripa. U ovu ustanovu stiglo je nešto više doza vakcina, nego što je potrošeno prošle sezone.

trong>Gripa još uvek nema i on se očekuje u novembru, decembru, januaru, a sada je uobičajena pojava akutnih respiratornih infekcija. Preporuka građanima je da se vakcinišu što pre, jer je potrebno dve do tri nedelje da se razvije imunitet.

Načelnica SZZ, dr Marina Milošević kaže da se vakcinišu deca starija od šest meseci, bubrežni, plućni, zapravo svi hronični bolesnici.

„Vakcina ne sprečava u svim slučajevima grip, ali ukoliko i dođe do oboljenja, infekcije, klinička slika će biti mnogo lakša. Virus nije strašan kod mlađe populacije, aktivnih radnika, međutim, ukoliko neko boluje od hronične bolesti, osnovno oboljenje se iskomplikuje. Kod virusa grupe A polsedice mogu biti teške, čak i sa smrtnim ishodom“, pojasnila je ona.

Dr Milošević je podsetila da vakcinu ne mogu primiti osobe koje imaju visoku temperaturu i akutna oboljenja.

Inače, pravo na besplatnu vakcinu protiv gripa imaju trudnice, sve osobe starije od šest meseci sa hroničnim bolestima i svi zaposleni smešteni u gerontološkim centrima ili ustanovama socijalno-zdravstvene zaštite, kao i zdravstveni radnici.

VESTI GRADA ČAČAK