koliko je Srbija ustvari bogata zemlja-Srbija danas raspolaže sa 13,1 milijardom evra deviznih rezervi !!!

22/11/2020

Jorgovanka otkrila koliko je Srbija ustvari bogata zemlja, istakla je da to zlato predstavlja 14 odsto od ukupnih deviznih rezervi, koje su dvostruko uvećene u odnosu na 2018. godinu.


Srbija danas raspolaže sa 13,1 milijardom evra deviznih rezervi, od čega ima u zlatu 35,4 tone, izjavila je danas Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković na Beogradskom ekonomskom forumu, prenosi portal Alo.rs

Istakla je da to zlato predstavlja 14 odsto od ukupnih deviznih rezervi, koje su dvostruko uvećene u odnosu na 2018. godinu.

„Posle kupovine u 2019. godine, mi smo i u ovoj kriznoj godini u dogovoru sa predsednikom i vladom nastavili da se odgovorno ponašamo i uvećavamo devizne rezerve, najstabilnijim delom, to jest zlatom“, navela je Tabaković.


Istakla je da je u vreme krize obaveza donosioca odluka svuda u svetu da deluju sinhronizovano, prema svega obaveza prema građanima.

Tabaković je naglasila da NBS vodi odgovornu politiku i da je zbog toga već godinama niska i stabilna inflacija i imamo stabilan devizni krus.

Podsetila je da je Srbija juče na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala desetogodišnju evroobveznicu u iznosu od 1,2 milijardi američkih dolara, po kuponskoj stopi od 2,125 procenata i stopi prinosa od 2,35 odsto i istakla da je Srbija postigla najpovoljniju cenu finansiranja od 1,066 odsto, što su do sada najniže kamatne stope.

EKONOMIJA