U Kliničkom centru Srbije nova metoda u terapiji lumbalnih bolesti

07/09/2019

U Kliničkom centru Srbije nova metoda u terapiji lumbalnih bolesti. Pacijentima koji imaju diskus herniju u bolno mesto ubrizgava se gas.

TERAPIJA kiseonikom i ozonom od šetka, 6. septembra se zvanično primenjuje u lečenju diskus hernije u Kliničkom centru Srbije. Namenjena je pacijentima koji nisu kandidati za hiruršku operaciju i tokom ispitivanja pokazala se uspešnom u 85 odsto slučajev

trong>Prof. dr Ružica Maksimović iz Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu kaže, za „Novosti“, da je Klinički centar Srbije jedini u regionu koji je dobio zvanično odobrenje za primenu ove vrste terapije.

– U januaru ove godine metoda je prvi put izvedena u Srbiji – objašnjava prof. dr Maksimović. – Demonstraciju i tretman prvog pacijenta kiseonikom i ozonom obavio je svetski priznat neuroradiolog prof. Mario Muto iz Napulja.

Nekoliko desetina pacijenata u Kliničkom centru već se leči na ovaj način. Edukacija naših lekara je obavljena pre nekoliko meseci, pa sada ovakva vrsta lečenja može i šire da se primenjuje. Reč je o minimalno invazivnoj metodi, koja se primenjuje kod pacijenata sa diskus hernijom i stanjima koje karakteriše bol u lumbalnom delu leđa.

– Izvodi se tako što se u bolno mesto, koje se precizno odredi pomoću skenera, tankom iglom ubrizga određena kombinacija kiseonika i ozona, koja ima širok spektar pozitivnih dejstava – objašnjava prof. dr Ružica Maksimović.


Metoda je dokazana i potvrđena u praksi mnogih razvijenih zemalja, kaže naša sagovornica.

– Bezbedna je i kvalitetna – kaže prof. dr Maksimović. – Već nakon prve terapije dolazi do poboljšanja zdravstvenog stanja. Bolovi prestaju, tegobe se eliminišu i pacijent može normalno da funkcioniše.

Kako bi bila dugoročno efikasna, primenjuju se tri tretmana u razmaku od mesec dana.

– Korisna je takođe kod pacijenata koji nemaju diskus herniju, već druga oboljenja koja karakteriše lumbalni bol koji ne može da izleči hirurgijom. Rezultati su dugoročni i bolest se ne vraća, ali je potrebno da se pacijent pridržava određenih pravila i životnih navika. Ukoliko se to ispuni, omogućen je bolji kvalitet života.

VEĆINA NIJE ZA OPERACIJU

NOVA metoda može da se primenjuje samo kod pacijenata kod kojih je potvrđeno da hirurška operacija nije rešenje.

– Najveći broj osoba sa diskus hernijom u Srbiji zapravo nije za operaciju – kaže prof. dr Ružica Maksimović. – Za njih nije bilo dugoročnog rešenja, sve do sada. Zbog toga je ova metoda značajna.

DRUŠTVO