Sudeći po onome što su rekla deca, provera znanja nije bila teška!!!

  • Izvor: novosti.rs

18/06/2018

[views]

UČENICI osmog razreda danas su, u okviru male mature, polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Sudeći po onome što su rekla deca, današnja provera znanja nije bila teška. Test nije bio komplikovan, nije bilo “koski”, a budućim srednjoškolcima najteže su pala pitanja 17, 18, 19 i 20.

trong>Pitanje broj 20 odnosilo se na pesmu Jovana Dučića “Selo”. Pitanja 17, 18 i 19 bila su vezana za Nušićevo delo, a “Sumnjivo lice” osmacima je zadalo muke jer je su morali da pročitaju odlomak od strane i po. Razumevanje teksta (broj 17) donosilo im je jedan bod, koliko su dobijali i ako je gramatički (pitanje 18), odnosno pravopisno ispravno (pitanje 19).

Ispostavilo se i da je “kompromitovati” komplikovano za buduće srednjoškolce. Naime, mnogi kanidati nisu znali šta znači ova reč.

Osmaci u utorak polažu matematiku, a u sredu će raditi kombinovan test, sastavljen od pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Maksimalan broj bodova na testovima je 40, odnosno iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, a uspeh iz škole nosi maksimalnih 60 bodova.

Konačni rezultati ispita biće saopšteni 28. juna, a upis učenika u srednje škole biće 9. i 10. jula.

DRUŠTVO