Stihovi pesama novokomponovane muzike biće izbačeni iz udžbenika za peti razred!!!

  • Izvor: novosti.rs

03/05/2018

[views]

Iz radne sveske za srpski jezik za peti razred izdavačke kuće BIGZ buće izbačeni stihovi pesme „A sećaš li se, lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo“, koju peva Svetlana Ceca Ražnatović, potvrđeno je u Zavodu za unapredivanje obrazovanja i vaspitanja.

lang=“sr-YU“>Osim stihova koje peva Svetlana Ražnatović u radnoj svesci našli su se i stihovi „Riblje čorbe“, Momčila Bajagića Bajage, Ju grupe i najverovatnije će i oni biti izbačeni.

Rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika u Zavodu za unapredivanje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić kaže da je „buru“ koja se podigla u poslednja dva dana moguće smiriti jedino ako se uklone sporni stihovi.

Ona je naglasila da je radna sveska iz gramatike za srpski jezik odobrena 2014. godine, da do sada nije bilo pritužbi i da se u svesci ne navodi ko peva stihove tih pesama.

„Nalog je jasan i autor radne sveske kaže podvuci imenice u vokativu u sledećim stihovima iz poezije i popularne muzike. Radnu svesku su pregledali lingvisti i rečenice su tačno napisane“, rekla je za Tanjug Milijić Subić.

Ona kaže da se digla „buka“ kako je folk muzika ušla u udžbenike i precizira da nije reč o udžbeniku već o radnoj svesci i da je to dodatno nastavno sredstvo koje više nije obavezno.

„Problem bi bio da su ovakvi tekstvovi izašli u čitanci. Čitanka je udžbenik koji je odgovaran za estetski , vrednosni razvoj učenika. Ovde su u pitanju radni listovi nešto što učenicima treba da pomogne u radu“, pojasnila je ona.

Dodaje da stručne komisije Zavoda za unapredivanje obrazovanja i vaspitanja pregledaju udžbenike i daju stručnu ocenu,te da na osnovu stručne ocene Ministarstvo prosvete donosi rešenje o odobravanju ili neodobravanju udžbenika.

Članovi komisije su stručne osobe iz različitih oblasti koji su prethodno morali da steknu licencu za to, a njihova imana objavljena su na sajtu Ministarstva prosvete.

Milijic Subić priznaje da nije znala da stihovi koji se nalaze u radnoj svesci peva Svetlana Ražnatović, a da je jedna od članova komisije koja je pregledala radnu svesku doktor nauka i da radi u Institutu za srpski jezik i da ne mora da zna da li nešto pripada korpusu folk muzike.

Ministar prosvete Mladen Šarcević kaže da lično smatra da su primeri savremenih pesama koji su uvršteni u radnu svesku pokušaj autora da približi gradivo deci, ali da bi primere za učenje gramatike trebalo tražiti u priznatoj književnosti.

„I dalje mislim da to može da ostane za neku drugu priliku, da se sluša kod kuće, u kafani. Ovde se radi o deci petog razreda. Deca treba da uzimaju primere iz naše priznate književnosti, bilo poznatih autora, bilo epske poezije“, kazao je ministar .

Šarcević je ocenio da primeri nisu dobro izabrani i dodao da lično nema ništa protiv bilo kog izvodača savremene muzike.

„Moja sugestija direktoru Zavoda za unapredivanje obrazovanja i vaspitanja da izdavačima i ostalima skrene pažnju da novokomponovanoj muzici nije mesto u ovakvim radnim sveskama“, naveo je ministar.

Jedan od autora radne sveske lingvista Vlado Đukanović kaže da je cilj autora bio da se deci skrene pažnja da književni jezik, standardni jezik ne živi samo u delima lepe književnosti u poeziji već da standardni jezik živi svuda oko nas – na internetu, društvenim vezama ili bi trebalo da živi na svim tim mestima.

On je naglasio da nije nužno da se gramatika uči na delima dobrih pisaca, već da ima i u svakodnevnom životu dobrih primera koji su napisani „dobrim standardnim jezikom“.

„Držim da je veoma važno da deca znaju da bi i tekstove popularnih pesama trebalo pisati književnim jezikom. Naravno to se ne dešava uvek“, pojasnio je Ðukanović za Tanjug.

On kaže da je začuđen kakvu buru u Srbiji ali i regionu je izazvalo „deset reči u radnoj svesci“, da je ovo radnoj svesci drugo odabravanje i smatra da iza svega stoji ipak nelojalna konkurencija.

„Nisam video da je iko progovorio o metodološkim ili stručnima manama gramatike“, rekao je Đukanović i dodao da će verovatno iz radne sveske biti izbačena sva četiri primera popularne muzike.

Osim stigova Cecine pesme verovatno će biti izbačeni i stihovi Bajage, Riblje Čorbe, Ju grupe

DRUŠTVO