DA LI TREBA DA NOSE MASKE ASTMATIČARI -Evo šta kaže članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević !!!

12/07/2020

Epidemiolog i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević gostovala je na Prvoj i govorila o korona virusu, njegovoj zaraznosti i drugim temama.


Ona je objasnila da li se korona prenosi vazduhom, i odgovorila i na pitanje koje brine obolele od astme i drugih respiratornih oboljenja, koji su u EU „izuzeti“ od obaveze nošenja zaštitne maske, prenosi portal mondo.rs


„To je odlično pitanje, efekat nošenja maske jeste da smanji maksimalno rizik od infekcije, tako da sve osobe koje imaju poteškoće sa disanjem, pa i bronhijalnu astmu, moraju da se čuvaju. Bitno je napomenuti da osobe koje imaju različita respiratorna oboljenja generalno spadaju u grupu koja ima veću verovatnoću za komplikacije. 

Ako kažemo da ne moraju da nose maske, kao da nemaju mogućnost zaražavanja, a itekako je imaju! Ako budu inficirani, značajno je veća mogućnost da dobiju ozbiljne komplikacije,“ rekla je ona.

„Moraju da limitiraju odlaske u prostorije gde je velika koncentracija ljudi, da kontrolišu oboljenje, uzimaju redovnu terapiju i da maksimalno smanje prilike u kojima moraju da nose maske,“ rekla je ona.

DRUŠTVO