Aleksandar Nevski je postao simbol borbe za očuvanje pravoslavlja !!!

07/09/2020

Sveti Aleksandar Nevski je zaštitnik pravoslavlja i mnogi ga slave kao krsnu slavu 12. septembra.

Foto : wikipedia

Aleksandar Nevski je bio veliki ruski knez i svetac Ruske pravoslavne crkve koji je 2008. godine proglašen za najveću ličnost ruske istorije.

Iako je reč o ruskom svecu, Aleksandar Nevski je postao simbol borbe za očuvanje pravoslavlja, pa ga kao sveca poštuju u svim pravoslavnim narodima slovenskog porekla.

SPC i vernici obeležavaju danas prenos moštiju ovog svetitelja iz Vladimira u Petrograd (Sankt Peterburg), u lavru Svetog Aleksandra Nevskog, gde se nalaze i sada.To je slučaj i sa Srbijom, iako ga kao krsnu slavu u našoj zemlji proslavlja tek nekoliko desetina porodica, naročito u okolini Kragujevca.


Naime, postoji predanje da Aleksandra Nevskog u Srbiji slavi stanovništvo iseljeno sa severa Crne Gore.

Oni su po dolasku u novu domovinu sa sobom poneli sećanje na dobre odnose sa Rusima, pa su ovog sveca prihvatili za novu krsnu slavu. Praznik Svetog Aleksandra Nevskog se još zove i Lesendrovan, a običaj je da danas oni koji imaju goste obavezno svoje prijatelje još na kućnom pragu ponude rakijom.

Ako gosti dolaze u kuću u kojoj je danas krsna slava, treba da podignu čašu i nazdrave – Ko slavu slavi i podiže, njega slava i ljudi pazili, slavio za mnoga leta i godina, sve bolje, punije i zadovoljnije!

DRUŠTVO