Promocija knjige „Zablude srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića u Karadjordjevom gradu!!!

  • Autor, foto : Dragana Marinković

12/09/2020

Dejan Ristić je srpski istoričar,prevodilac,scenarista i stručnjak u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasledjem.


Večeras je u Topoli, u Karadjordjevom gradu, predstavljao svoju knjigu „Zablude srpske istorije“ u organizaciji gradske biblioteke „Radoje Domanović“. O delu su, pored autora, govorili naš sugradjanin Dejan Djurić, istoričar i Strahinja Djordjević,  restaurator-konzervator. Dejan Djurić je stavio akcenat na zablude, kao delu narativa, koje su važile u odredjenom istorijskom periodu. Prema njegovim rečima mogu biti svesno i nesvesno oblikovane i podjednako su štetne. U današnje vreme najčešće su zablude koje se stvaraju iz društveno-prihvatljivih normi.

20200915_191533(09-15-22-13-05)
20200915_191409(09-15-22-13-05)

Strahinja Djordjević je govorio o velikoj količini informacija koje svakodnevno dopiru do nas.U moru svih informacija dolazimo u situaciju da se nalazimo u kontaminiranoj zoni i tako nailazimo na ljude koji paušalno prihvataju istoriju.

Autor knjige se prvenstveno zahvalio prisutnima kao i organizatoru promocije.

Naglasio je da je današnji dan, 15. septembar, jako bitan datum jer se obeležava godišnjica Proboja solunskog fronta i da ovaj dan posvećuje svojim precima. Objasnio je da se knjiga sastoji od dvadeset istorijskih eseja, hronološki poredjanih, ali je svaki tema za sebe. Neke od tema u ovom delu su mitovi o Kosovskom boju, gde se nalazi glava kneza Lazara, da li je ipak car Dušan usmrtio svoga oca, da li je Draža Mihajlović bio prvi ustanik u Evropi u Drugom svetskom ratu, da li je Josip Broz Tito ipak posetio Jasenovac…
Prisutni su imali mnoga pitanja vezana za našu istoriju na koja je gost, sa zadovoljstvom, odgovarao.Na kraju predstavljanja knjige Dejan Djurić je potpisivao svoje delo. Kako autor navodi, štivo nije namenjeno istoričarima već svima onima koji sa poštovanjem pristupaju našoj nacionalnoj istoriji i žele da prošire svoje znanje za neke nove istorijske činjenice. „Istorija nije učiteljica života već život stvara istoriju.“

KULTURA VESTI GRADA TOPOLA