Atletski klub “DUGE STAZE“ iz Svilajnca – promoteri zdravog života i sporta !!!

  • Autor: Miloš Vidaković

12/09/2020

Sportsko Atletsko udruženje “ Duge staze “ osnovano je ne tako davne 2017. godine. Bilo je dovoljno da se par istomišljenika i zaljubljenika  u trčanje i sport uopšte, okupe, i kroz samo par sastanka osnuju klub, koji će kasnije beležiti odlične rezultate, sa kojima ne planiraju da stanu,  šta govori i sam naziv kluba.  “ DUGE STAZE “ .


Prvi uspešan projekat, ujedno i želja svih osnivača kluba, da se pretežno promoviše sport i omasovi interesovanje za trčanje konkretno, se desio odmah prve godine. 

Naime, s obzirom da je klub u svojim redovima već imao nekolicinu aktivnih trkača, svršenih sportista i učesnika nekih od većih trkačkih događaja, širom zemlje i inostranstva, nije bilo teško da se stvore i ostvare ideje.

 Te 2017. Godine, klub odlučuje da napravi ( gradsku ) trku. Trku u kojoj su učestvovali svi tadašnji članovi kluba, simpatizeri istog i svako ko je želeo od meštana. 

Trka je dobila naziv “Trka zadovoljstva“, ispostaviće se kasnije i zvaničan naziv jedne od trka na budućim polumaratonima koje organizuje ovaj klub iz Svilajnca.

Od 2017. godine, svi članovi kluba, i zvanično dobijaju: Grb, dres kluba, svoj voljeni klub za koji,  i ispred kog će trčati na svim budućim trkama.


Takođe, nešto na šta su jako ponosni  je i prvi polumaraton održan u Svilajncu 2018. Godine. Vatreno krštenje je naišlo na oduševljenje trkača širom zemlje i iz inostranstva koji su celokupnom događaju dali jako pozitivnu ocenu. 

Oduševljenje se nije sakrivalo ni unutar kluba, te je 2019. godine na drugom Svilajnačkom polumaratonu viđen ne zapamćen broj trkača u dve trke, koje nudi ovaj polumaraton; ( trka zadovoljstva i polumaratonska trka ).

Dosadašnji rezultati atletskog kluba “ Duge staze “ su  ( za ovaj kratak vremesnki period ), zaista impozantni. Klub je učestvovao na jako veliki broj trka, kako u zemlji tako i van nje. 

Trkači su uzimali učešća na ozbiljnim svetskim trkačkim događajima: Atini, Amsterdamu, Berlinu i drugi.. Na svim trkama klub “ Duge staze “ je beležio odlične rezultate. 

 Uz klubske, pridodaje se i dosta individualnih uspeha pojedinaca u svim kategorijama, zatim zdrava aotmosfrea u klubu, zajedništvo, timski duh, i poseban akcenat baca se na segment, koji se posebno ističe i koji smatraju najvećim uspehom. 

Članovi atletskog kluba “ Duge staze “ su podigli grad na noge. Svojim trkama po Srbiji, Bosni, Makedoniji, Holandiji, Nemačkoj, organizovanim grupnim treninzima, perfektnoj organizaciji Svilajnačkog polumaratona, te  zbog toga što su jedni od najvećih ambasadora grada i promoter zdravog života i sporta.

Danas u Svilajncu svi trče.

SPORT VESTI GRADA SVILAJNAC