Manifestacija MUZEJI ZA 10 u Zavičajnom muzeju Paraćin !!!

  • Izvor: Zavičajni muzej Paraćin

16/05/2018

[views]

Inicijativa muzeja širom Srbije da se okupe u zajedničkoj akciji promovisanja kulturnog blaga naše zemlje četvrti put zaredom održaće se ove godine od 14. do 20. maja. Manifestacijom “Muzeji za 10” obeležiće se Nacionalna nedelja muzeja, Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja.

trong>Tokom trajanja manifestacije MUZEJI ZA 10 u Zavičajnom muzeju Paraćin možete videti:

14-20. maja 10-22h
STALNA POSTAVKA
Tokom trajanja manifestacije posetiocima će sve vreme biti distupna stalna postavka našeg Muzeja.

14. maja u 19h
SPORTSKI DUH PARAĆINA – Izložba
Otvaranje izložbe je u ponedeljak u 19h na spratu Muzeja. Izložba koja se bavi nastankom i razvojem sporta u Paraćinu od početka 20. veka. Izložba je tematski podeljena hronološki i po sportovima. Izložbu čine fotografije i trodimenzionalni predmeti iz zbirke Zavičajnog muzeja Paraćin. Izložba će nakon otvaranja biti dostupna posetiocima sve vreme trajanja manifestacije.

14-18. maja 10-17h
MALI ARHEOLOZI – Radionica za decu
Od ponedeljka do petka otvorena je sada već tradicionalna radionica za decu, namenjena pre svega deci predškolskog uzrasta. Organizovane grupe iz PU Bambi dolaziće cele nedelje u Muzej, ali radionica je dostupna i za individulane posete.

15. maja u 18h
SRBI PRE ADAMA I POSLE NJEGA – Istorija i pseudo istorija
Predavanje profesora dr Radivoja Radića, istoričara, univerzitetskog profesora i naučnog radnika o zlopotrebama u isotriji. Predavanje je odgovor na pisanja kvaziistoričara kojih je u poslednje vreme sve više u našoj sredini, a koji iznose neverovatne podatke direktno prozivajući naučne radnike za falsifikovanje „zvanične“ (kako je oni nazivaju) istorije.

15. maja u 20h
MARKO KRALJEVIĆ – između epa i istorije
Predavanje Marka Aleksića, arheolog, pisac, stručnjak za srednjovekovno naoružanje. Predavanje se bavi najvećim srpskih herojem narodnih pesama, Markom Kraljevićem. Marko će nam predstaviti kolika je razlika između pravog Marka Kraljevića u odnosu na onog opevanog u epskim pesmama.


16. maja u 18h
SREDNJEVEKOVNO NASLEĐE PARAKINOVOG BRODA – Izložba
Otvaranje izložbe u Gimnaziji Paraćin. Izložba će biti postavljena u holu škole, a sama izložba na zanimljiv način prikazuje srednji vek Petruške oblasti. Autor izložbe je Filip Stefanović, arheolog saradnik Zavičajnog muzeja „Paraćin“.

17. maja u 19h
ARHEOLOŠKO NASLEĐE PARAĆINA
Prezentacija ciljeva i preliminarnih rezultata projekta „Arheološko nasleđe Paraćina“. Projekat će predstaviti mr Vesna Vučković, viši kustos Zavičajnog muzeja Paraćin i dr Vojislav Filipović, istraživač saradnik Arheološkog Instituta u Beogradu.

18. maja u 19h
UMETNOST GRAVIRANJA NA STAKLU – radovi Milana Stefanovića Laneta
Izložba radova Milana Stefanovića Laneta, majstora gravera na staklu biće otvorena u podrumskim prostorijama Muzeja. Izložba prikazuje jedan interesantan zanat koji je u izumiranju. Na izložbi će biti predstavljeni reprezentativni radovi koje je autor tokom svoje karijere uradio i sačuvao. Izložba je deo serijala izložbi o staklu koje priprema Zavičajni muzej Paraćin.

19-20 maja 11-15h
ISTORIJSKI RAZVOJ PISMA OD NAJRANIJE ISTORIJE DO DANAŠNJIH MODERNIH FONTOVA
Kaligrafska radionica za učenike srednjih škola i starijih razreda osnovnih škola. Predavač Gordana Živanović, profesor Pisma i Kaligrafije.

19. maja do 01h
NOĆ MUZEJA
U subotu će biti produženo radno vreme, a posetioce će kroz postavke voditi učenici OŠ „Momčilo Popović – Ozren“

VESTI GRADA PARAĆIN