Predavanje politikologa Milana Vukelića na temu „Džihad u Avganistanu i uspon talibana“ na Jutjub kanalu KCNS

  • Izvor: KC NS

14/10/2021

Predavanje politikologa Milana Vukelića na temu „Džihad u Avganistanu i uspon talibana“ (15. 10. 2021) možete pogledati na našem na Jutjub kanalu.

Predavanje politikologa Milana Vukelića na temu „Džihad u Avganistanu i uspon talibana“ na Jutjub kanalu KCNS

Kao stručnjak za religijski fundamentalizam i ekstremizam, Milan Vukelić najpre je fenomen džihada, a zatim i talibane sagledao kroz prizmu delatnosti Zapada, naglašavajući da je nepoznavanje i nerazumevanje islama kao religije uticalo na veliki poraz američke spoljne politike.

Od sukoba sa SSSR-om, zahvaljujući kom su se Avganistanci ujedinili protiv komunizma, te kreiranja prvog Emirata, Vukelić je napravio uvertiru kako bi progovorio o mestu koje je u analizama često izostavljano – ideologiji talibana.


reklama 44 (1140 x 140)
reklama 33 (1140 x 140)

U okviru predavanja Vukelić se bavio potencijalnom budućom ulogom američkog oružja i opreme ostavljene u Avganistanu, ali i profilima najvažnijih pojedinaca talibanske vlade.

Takođe, Vukelić je analizirao i moguću saradnju četiri zemlje (Turska, Iran, Saudijska Arabija i Katar) i talibana, status žena u Avganistanu, ISIS-K, ali i aktuelnu migrantsku krizu koja se nepovoljno može odraziti na sigurnost naše države.

VESTI GRADA NOVI SAD