Pomoć Fondacije Ana i Vlade Divac za najugroženije građane Ćuprije!!!

  • MEDIA PS

27/07/2020

Fondacija Ana i Vlade Divac je u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, pomaže više od 50.000 najugroženijih građana u 12 gradova Srbije. Vrednost pomoći je 200.000 evra.

Foto: Crveni krst Ćuprije

Ćuprija 29. jul 2020. U organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac i lokalnih partnera organizovana je distribucija paketa pomoći za najugroženije stanovnike Ćuprije.

Građani Srbije iz osetljivih kategorija posebno su pogođeni krizom izazvanom koronavirusom i potrebna im je dodatna briga i podrška. Kroz projekat „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“, obezbeđeno je 10.000 porodičnih paketa sa osnovnim namirnicama i higijenskim sredstvima, koji će biti podeljeni jednoroditeljskim porodicama, korisnicima narodnih kuhinja, višečlanim porodicama, stanovnicima nehigijenskih naselja, porodicama koje brinu o deci ili odraslima sa invaliditetom, te pojedincima koji žive i rade na ulici. Projekat realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

 „Ovo je drugi krug podele paketa našim najugroženijim sugrađanima i to u Šapcu, Užicu, Priboju, Vranju, Beogradu i Ćupriji. Tokom juna pakete smo već podelili u sedam gradova Srbije – u Somboru, Leskovcu, Beogradu, Subotici, Somboru, Čačku, Nišu, Leskovcu i Prokuplju. Podelu pomoći realizujemo sa čak 110 lokalnih partnera – sa lokalnim institucijama, Crvenim krstom, udruženjima građana i volontera, od kojih su mnogi dugogodišnji saradnici Fondacije i od kojih smo dobili veliku podršku i informacije o potrebama građana kada je u pitanju raspodela pomoći. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim partnerima na projektu – Grupi 484 i Ambasadi Kraljevine Norveške u Srbiji“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

U Ćupriji je isporučeno 573 paketa Humanitarnoj organizaciji Nebesko srce, Crvenom Krstu Ćuprija  i Udruženju multipla skleroza Pomoravskog okruga namenjenih višestruko ugroženim građanima – odraslima i deci sa smetnjama u razvoju, višečlanim porodicama sa malim primanjima, obolelima od multiple skleroze.


Zbog trenutne situacije volonteri udruženja Humanitarna organizacija Nebesko srce, Crvenog Krsta Ćuprija  i Udruženje multipla skleroza Pomoravskog okruga Ćuprije isporučiće deo paketa korisnicima na kućne adrese, dok će u udruženja korisnici dolaziti po određenom rasporedu kako bi se rizik izlaganja virusu sveo na minimum.

„U dugogodišnjem radu sa najugroženijim kategorijama građana suočavamo se sa teškim životnim pričama i činjenicom da mnogi Ćupričani žive na rubu egzistencije. Crveni krst se sa zadovoljstvom uključio u realizaciju podele paketa licima koja su korisnici novčane socijalne pomoći preko Centra za socijalni rad, kao i deci i mladima sa smetnjama u razvoju. Ćuprija je bila žarište koronavirusa tokom vanrednog stanja čime je položaj naših građana dodatno pogoršan. U saradnji sa Centrom za socijalni rad obaviće se podela u toku narednih dana, a vidljivo je zadovoljstvo građana jer im i mala pažnja i pomoć znači. Crveni krst je partner u podeli 505 paketa sa Centrom za socijalni rad i partner u podeli 17 paketa sa OCD „Nebesko srce“, izjavio je Slađan Mladenović iz Crvenog krsta, Ćuprija.

Cilj ovog projekta je pomoć porodicama koje žive na rubu ili ispod granice siromaštva, a u otežavajućim okolnostima svakodnevnog života, kao što je briga o bolesnom članu porodice, nezaposlenost ili gubitak posla. Porast straha, depresije i neizvesnosti, usled pandemije Kovida 19, dodatno otežavaju život ovih porodica.  U toku višemesečne akcije biće podeljeno ukupno 10.000 paketa, a drugi ciklus isporuke planiran je za početak jula u mestima gde pomoć bude najpotrebnija.

Vrednost projekta „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“ iznosi 200.000 evra, a obezbedila ih je Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji.

VESTI GRADA ĆUPRIJA