Od ponedeljka će i ćuprijski Zavod za javno zdravlje imati pravo da vrši testiranje na koronavirus !!!

26/03/2020

Ćuprija-U Ćupriji je do sada potvrđen 31 slučaj zaraženosti virusom COVID-19, u Paraćinu ima osmoro inficiranih i po jedna osoba u Svilajncu, Rekovcu i Jagodini.

NAJNOVIJA VEST O TESTIRANJU  NA COVID 19 >>klik OVDE


Rigorozne mere zaštite u Ćupriji uvedene su još pre deset dana, ali je ovako veliki broj zaraženih rezultat velikog broja kontakata koje su prvozaraženi imali, a sada se pojavljuju kao pozitivni na koronavirus, naglasio je u svom obraćanju Ninoslav Erić, predsednik opštine Ćuprija i komandant Štaba za vanredne situacije.

– U Ćupriji su se 18. marta pojavila dva nulta pacijenta, a lokalna samouprava je još pre toga uvela drastične mere zabrana i ograničenja. Znam da to nije popularno, ali da nismo to uradili, Ćuprija bi sada bila mali Bergamo, dodao je Erić. Opština svakodnevno preduzima dodatne mere zaštite pa je tako komunalno preduzeće izvršilo kompletnu dezinfekciju kruga Opšte bolnice Ćuprija, a u toku je dodatna detaljna unutrašnja dezinfekcija pojedinih odeljenja.


Cilj nam je da pre svega sačuvamo što više zdravstvenih radnika, jer su oni naš glavni resurs u borbi protiv zaraze, naglašava predsednik Erić i dodaje da je za sve zdravstvene radnike stigao prvi kontigent medicinske zaštitne opreme i da će ih narednih dana biti još.

Od ponedeljka će pored Instituta “Torlak” i ćuprijski Zavod za javno zdravlje imati pravo da vrši testiranje na koronavirus, i tada ćemo krenuti sa testiranjem svih osoba za koje smo do sada saznali da su bile u neposrednom kontaktu sa prvozaraženima. To će uticati na znatan porast ukupnog broja zaraženih, ali se nadam da će nadalje, zahvaljujući merama restrikcije, taj broj početi da opada – zaključio je Ninoslav Erić.

Nadležni obaveštavaju građane da se podaci o broju obolelih, dostupni na sajtu Kancelarije za e-Upravu covid19.data.gov.rs odnose na potvrđene slučajeve u čitavom Pomoravskom okrugu, jer je ZZJZ u Ćupriji nadležan za svih pet pomoravskih opština i grad Jagodinu.

NAJNOVIJA VEST O TESTIRANJU  NA COVID 19 >>klik OVDE

VESTI GRADA ĆUPRIJA