Na VI Međunarodnom festivalu tradicije i kulturnog nasleđa “Žestival 2021” uručena su priznanja najboljim proizvođačima voćnih rakija

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor: uzice.rs

Užice- Na prigodnoj svečanosti u Gradskom kulturnom centru najboljim proizvođačima voćnih rakija na VI Međunarodnom festivalu tradicije i kulturnog nasleđa “Žestival 2021” uručena su priznanja, koja zbog epidemiološke situacije nisu mogla biti uručena u vreme njegovog održavanja.

Na VI Međunarodnom festivalu prirode i kulturnog nasleđa pregledano je ukupno 70 uzoraka rakije od šljive, kajsije, jabuke, dunje, kruške, grožđa, višlje kao i klekovače, travarice, medovače i nanovače.

U kategoriji poljoprivrednih gazdinstava dodeljeno je 15 srebrnih medalja, dve zlatne i jedna velika zlatna medalja. Velika zlatna medalja i nagrada Radoslav-Rade Paunović za najbolju rakiju Žestivala pripala je Goranu Jarakoviću iz Bioske sa prosečnom ocenom 18,50 za rakiju od šljive jačine 40% vol.

Nagradu Radoslav-Rade Paunović za najbolju rakiju Festivala u kategoriji dobila je destilerija ZR ” Voćne rakije Plazinić” iz Premeće, Čačak sa prosečnom ocenom 18,96 za rakiju od šljive jačine 43% vol.

U kategoriji destilerija dodeljene su 4 bronzane, 15 srebrnih, 17 zlatnih i 16 velikih zlatnih medalja.

Šampioni u kategoriji preduzetnika i preuzeća su u grupi šljiva Voćne rakije Plazinić iz Čačka, među dunjama i kajsijama Tim iz Bajine Bašte, u kruškama Destilerija Hubert 1924 iz Banatskog Velikog Sela, u grupi lozovače Pure Fruit iz Beograda, a najbolji u specijalnim rakijama je Stara Zlatiborka plus iz Užica.

Predsednik organizacionog odbora Žestivala Branislav Mitrović podsetio je na važnost istorijskog događaja s kraja 19. veka koji ga je inspirisao da pokrene ovaj festival međunarodnog karaktera. Kao veoma važan istakao je podatak da je Toma Naumović 1892. godine u Briselu pobedio sa užičkom klekovačom.

“Za mene je to bio jako bitan podatak koji ne govori samo da je rakija iz našeg kraja pobedila belosvetske žestoke napitke, već i paradigma hrabrosti tog čoveka da se na tom svetskom tržištu pojavi. Mi smo 2006. godine na Rakijskoj pijaci napravili prvi Festival voćnih rakija i od tada tragamo za najboljim konceptom”.

Svečanost je upotpunjena nastupima ženske i muške pevačke grupe KUD-a Sevojno i ansambla “Severac”, dok su sadržaji i ciljevi “Žestivala” prikazani kroz kratak film.

Ovogodišnji “Žestival” održan je od 22. do 29. avgusta uz brojne sadržaje i sa posebnim akcentom na kulturno nasleđe i promociju autentičnih i tradicionalnih proizvoda iz užičkog kraja. Nažalost, zbog loše epidemiološke stuacije neki od planiranih sadržaja su izostali. Ipak, organizatori se nadaju da će u narednoj godini sve propušteno biti nadoknađeno.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

SRBIJA GRADOVI