Izložba radova na papiru Dortmundske grupe, izložba Mirjane Marsenić Vujović i izložba slika Vladice Ristića u Kulturnom centru Novog Sada !!!

  • Izvor: Kulturni centar Novog Sada

23/09/2018

[views]

Novi Sad-Izložba radova na papiru Dortmundske grupe biće otvorena u ponedeljak, 24. septembra u 19 časova u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Izložba će trajati do 6. oktobra. 

DORTMUNDSKA GRUPA-Radovi na papiru

Novi Sad i Dortmund su gradovi pobratimi, koji već godinama sarađuju na planu razmene kulturnih sadržaja: izložbe i uzvratne posete likovnih umetnika, saradnja između džez muzičara, u okviru koje se u Kulturnom centru Novog Sada već osam godina redovno održavaju letnje džez akademije sa muzičarima iz Dortmunda, filmske projekcije…

Ova saradnja se odvija po sistemu reciprociteta, te su u domenu likovne umetnosti, do sada u Dortmundu samostalno predstavljeni novosadski umetnici Dragan Jankov (2004), Dragan Vojvodić, Živko Grozdanić i Milan Blanuša (u produkciji galerija Bel Art i Zlatno oko, 2007), Nenad Ignjatović (2016), a u Novom Sadu umetnici iz Dortmunda (2005) Aleksandar Pol, Gudrun Katke, Janka Thiemann, Gine Selle, Michael Odenwaeller…Priređivane su i grupne izložbe, kao i izložbe zastava Festivala Dunavki dijalozi, u oba grada sa radovima istaknutih umetnika sa obe strane (2005, 2006, 2017).

Udruženje „Dortmundska grupa“ (Dortmunder Gruppe), osnovano je pre 62 godine (1956), kao naslednik udruženja „Dortmundsko umetničko udruženje“ (Dortmunder Künstlervereinigung) nastalo još davne 1920. godine, ali se raspalo 1934. godine sa početkom Trećeg Rajha zbog odbijanja saradnje sa nacistima. Nakon rata i dužeg procesa borbe sa cenzurom i uništavanjem umetničkih dela, dortmundski umetnici uspevaju da se uključe u tokove moderne umetnosti i osnivaju ponovo svoje udruženje. Ono obuhvata umetnike svih likovnih disciplina: slikarstva, skulpture, grafike, novih medija. Od 1957. godine redovno priređuje izložbe svojih umetnika, što članovi ovog udruženja shvataju kao svoju osnovnu delatnost. Vrlo brzo razvijaju i veoma živu i aktivnu mrežu saradničkih udruženja širom Nemačke, a zatim i u drugim zemljama. Svake godine, Dortmundska grupa napravi barem jednu izložbu svojih umetnika u inostranstvu, ali priredi i uzvratnu izložbu u svom gradu. Od 1961. godine ostvarene su razmene sa umetnicima iz Danske, Engleske, Francuske, Grčke, Holandije, Izraela, Letonije, Litvanije, Austrije, Poljske, Rumunije, Španije, Rusije, Srbije i Mađarske.

U susret Evropskoj prestonici kulture, predstavnici dva grada pobratima, intenziviraju planove i pripreme programa dalje kulturne saradnje, u okviru koje Kulturni centar Novog Sada, ovom prilikom priređuje izložbu 15 umetnika, članova Dortmundske grupe, koji će se predstaviti sa 40-tak radova na papiru:  JAN BORMANN, MARIA TERESA CRAWFORD CABRAL, MARIANA GONZÁLEZ ALBERTI, SABINE HELD, GUDRUN KATTKE, SILVIA LIEBIG, DINA NUR, MICHAEL ODENWAELLER, MONIKA PFEIFER, ALEXANDER POHL, CHRISTIAN PSYK, ERIKA A. SCHÄFER, WOLFGANG SCHMIDT, ROUL SCHNEIDER, CLAUDIA TERLUNEN.

Neke od ovih umetnika će novosadska publika moći i lično da upozna prilikom otvaranja izložbe.

trong>Izložba Mirjane Marsenić Vujović biće otvorena u ponedeljak 24. septembra u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada u 20 časova i trajaće do 05. oktobra 2018. godine. Izložba se može pogledati svakog radnog dana od 10.00 do 20.00 časova.

MIRJANA MARSENIĆ VUJOVIĆ

„…Kamen je, po riječima umjetnice, prvi simbol odvajanja prirode i čovjeka, i od drevnih vremena je sredstvo sa kojim je počelo mijenjanje prirode i njenog izgleda. Instalacija je oživljena i ostvarena interakcijom publike – prolaznika i njihovim ulaskom u njeno sjedište.

U Pont Avenu, gde je boravila i imala atelje, radila je instalacije u prostoru gde je aranžirala slike na kojima je postavljala kamenje i mahovinu i pravila scenografiju, izmještajući sliku iz klasičnog prostora-ateljea.

Afinitete prema prirodi i povezivanjem predmeta kore drveta i strukture mahovine, lokvanja i svjetlošću koja ih obasjava, slikarka vidi svijet, tako što ga vidi spolja i izvan sebe, a o njemu dobija predstavu u sebi i istražuje nešto, što već poznaje, što je potisnuto kao doživljaj nekog dalekog iskustva.

Fotografiše segmente površina i koristi ih da naslika apstraktne motive, polazište od prerasle mahovine, drveta, kamenja i tekstura na fasadama…“ (Natalija Đuranović)

Mirjana Marsenić – Vujović je rođena 1988. godine. Završila Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju (2011), na odseku Slikanje, u klasi prof. Branislava Sekulića. Pohađala specijalističke studije (2011) School of Contemporary Art, Pont Aven, Francuska (Američka akademija umetnosti). Magistarske studije slikarstva (2013) završila na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, u klasi prof. Ratka Odalovića. Od 2015. godine radi kao profesor likovne umetnosti u QSI Međunarodnoj školi Crne Gore. Organizator je Balkanskog umjetničkog festivala za sve QSI Internacionalne škole na Balkanu (2017). Članica Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (od 2011) i Udruženja likovnih umjetnika “Kula”, Rožaje (od 2010). Dobitnica je priznanja “21. jul”, od opštine Berane za ostvarene rezultate iz oblasti likovne umjetnosti (2014); Godišnje nagrade za slikarstvo od Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja (2011); Nagrade za najboljeg studenta od opštine Berane (2010) i Nagrade Zamtesa, Zavoda za međunarodne odnose i saradnju za najboljeg studenta (2009). Bila je predstavnica Crne Gore na 7. Igrama Frankofonije u Nici; selektovana od strane Međunarodne komisije za Francuski jezik i kulturnu raznolikost (2013). Dobitnica je Atlas stipendije (2009).

Izložba slika Vladice Ristića  „Kvadrat u slici – slika na kvadratu“ biće otvorena 24. septembra 2018. godine u 19 časova, u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do 8. oktobra. Izložba se može pogledati svakog radnog dana od 10.00 do 20.00 časova.

Vladica Ristić rođen je 1981. godine u Nemačkoj. Diplomirao je slikarstvo 2010. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu. Do sada je pet puta samostalno izlagao i više od osamdeset puta kolektivno u zemlji i inostranstvu (Mađarska, Bugarska, Hrvatska, Turska, Engleska, Holandija, Češka). Više njegovih radova je publikovano u stručnoj literaturi i časopisima. Dobitnik je dve nagrade i priznanja za svoj rad. Živi i stvara u Nišu.

SRBIJA GRADOVI