Predavanje Milana Vukelića na temu „Albanski muslimani u Siriji i Iraku kao stub halifata Islamske države“ na KC NS !!!

  • Izvor: KC NS

28/08/2020

Predavanje Milana Vukelića na temu „Albanski muslimani u Siriji i Iraku kao stub halifata Islamske države“ možete pogledati u sredu, 2. septembra, u 18 časova na Jutjub kanalu KCNS.

Višegodišnji rat koji se odvija na teritoriji Sirije i Iraka, kao i celokupna politička situacija na Bliskom istoku,  pozicionirala je organizaciju Islamske države kao vrlo bitnog geopolitičkog činioca.

 Kada su bili na svom vrhuncu, tokom 2015. godine, islamisti Islamske države kontrolisali su teritoriju od 32 hiljade kmna kojoj je živelo 10 miliona ljudi. 

Kako samo njeno ime govori, jasno je da se radi o organizaciji koja se vodi isključivo verskim motivima i čiji je cilj stvaranje halifata kao iz vremena proroka Muhameda. Više od hiljadu boraca sa Balkanskog poluostrva pridružilo se „borbi na Alahovom putu“, a među njima su prednjačili albanski muslimani, i to pre svega sa teritorije Kosova i Metohije.


Zahvaljujući svojoj posvećenosti idealu, albanski džihadisti su vrlo brzo došli do najviših pozicija u komandnom lancu Islamske države.

U ovom predavanju, prikazaćemo kakav su odnos Albanci imali prema religiji u prošlosti, šta ih motiviše da se priključe islamskim ekstremističkim organizacijama i kako su postali jedan od temelja džihadističke formacije, koja je 2014. godine i zvanično proglasila nastanak halifata, doduše nepriznatog od strane islamskog sveta.

Ova tema spada u oblast politikologije religije, naučne discipline koja najznačajnija politička zbivanja analizira sa stanovišta vere i čija su saznanja ključna za razumevanje uticaja religije na savremene međunarodne odnose.

KULTURA VESTI GRADA NOVI SAD