Kao omaž nedavno preminulom mitropolitu Amfilohiju Radoviću otvorena izložba fotografija Zorana Jovanovića Mačka!!!

  • Izvor, foto : KC NS

18/11/2020

Kao omaž nedavno preminulom mitropolitu Amfilohiju Radoviću večeras je u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada otvorena izložba fotografija Zorana Jovanovića Mačka.

Pored Jovanovića na otvaranju su govorili i Predrag Savić i Gojko Raičević, autori propratnih tekstova štampanih u katalogu koji prati izložbu.

Stotinu osam fotografija nastalih tokom trideset godina Jovanovićevog rada prate rad Patrijaršije. Autor ih je sačuvao u ličnoj arhivi, a za ovu izložbu dobio je blagoslov pokojnog mitropolita Amfilohija.

„Kada je Amfilohije Radović došao u Crnu Goru delovalo je da je pred njim nemoguća misija. To je bila zemlja komunizma, ogrezla u ideologiju, ali je mitropolit uspeo zahvaljujući svom bogoslovlju“, istakao je Predrag Savić. „Mitropolit nikada nije želeo da se ističe ni u čemu. Uvek je skromno insistirao na jednakosti s drugima. Dao je sve da se obnove i izgrade hramovi u Crnoj Gori“, dodao je Savić.


reklama 44 (1140 x 140)
reklama 33 (1140 x 140)

„Zahvaljujući autoru Zoranu Jovanoviću danas svedočimo preporodu i obnovi crnogorskih svetinja. Ovaj nadahnuti umetnički izraz obavezuje i Srpsku Atinu i Srpsku Spartu. Mitropolit Amfilohije je ucrtao srpski trag u večnosti i danas je življi nego ikada. Što je bio njegov glas, danas i doveka je zakletva svakog od nas, a kao zavet koji nam je za njim ostao jeste obaveza da obnovimo kapelu na Lovćenu“, naglasio je Gojko Raičević.

KULTURA VESTI GRADA NOVI SAD