Za skijanje u Srbiji treba izdvojiti para skoro kao i za neko prosečno skijalište u Italiji ili Austriji!!!

  • Izvor: novosti.rs

18/12/2018

[views]

SKIJAŠI kreću u potragu za dobrim stazama. Da li će uživati na snegu u Srbiji ili u Italiji, Francuskoj, Austriji, Švajcarskoj, zavisi od mnogo faktora, ali prvenstveno od – novčanika. Za skijanje u Srbiji treba izdvojiti para skoro kao i za neko prosečno skijalište u Italiji ili Austriji.

trong>Aranžmani za Francusku mogu da budu znatno jeftiniji od naših ski-centara. Ipak, jedna od glavnih prednosti Kopaonika ili Zlatibora je u blizini i dobro uređenim stazama. Stara planina ima solidne staze, ali je put do tamo katastrofalan, naročito u zimskim uslovima.

Samo preko agencija, ove zimske sezone, prema procenama, na skijanje će otići 70.000 ljudi, dok uz individualne odlaske ta brojka može da naraste i na 130.000 putnika.

– Od domaćih destinacija najviše se traže Kopaonik, Zlatibor, dok su Tara i Divčibare interesantne za zimski raspust – rekao nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. – Rezervacije za Jahorinu ove godine su veće za nekih 15 odsto. Bugarska je bolja nego lane za nekih osam odsto.

Cena šestodnevnog ski-pasa na Kopaoniku, u sezoni je za odrasle 15.750, dok je za decu 10.300 dinara. U periodu Nove godine i školskog raspusta, za šestodnevni ski-pas treba izdvojiti 16.310 za odrasle i 10.980 dinara za decu. Kada je reč o Jahorini, cena šestodnevnog ski-pasa, u sezoni, iznosi oko 11.900, a za decu 8.930 dinara. Tokom raspusta, cena za odrasle je 12.980, a za decu 10.000 dinara. Na to sve treba dodati cenu smeštaja, hrane i prevoza. Bez najmanje 600 evra, po osobi, šestodnevno skijanje na Kopaoniku teško da je izvodljivo.

Mnoga ski-društva i organizacije, već više od deset godina imaju apartmanske i hotelske aranžmane za skijališta u Francuskoj, Italiji, Austriji ili Švajcarskoj. Tako, martovsko šestodnevno skijanje u La Planji, u Francuskoj, sa prevozom, ski-pasom i smeštajem, košta oko 450 evra. Samo ovo skijalište ima oko 255 kilometara uređenih staza. Skijanje u čuvenom francuskom ski-centru Tri doline, koje ima više od 600 kilometara vrhunski sređenih staza, sa prevozom, šestodnevnim ski-pasom i sme-štajem u četvorokrevetnom apartmanu, početkom januara, iznosi oko 430 evra.

Skijanje u olimpijskoj dolini, gde se nalazi italijansko skijalište Sestrijere, košta oko 370 evra. Tu su uključeni prevoz, smeštaj u četvorokrevetnom apartmanu i ski-pas.

MINUS

Kako je došlo loše vreme, tako je počela i prodaja aranžmana za zimsku sezonu – ispričao nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. – Kada je reč o skijanju, za nekih tri odsto ide bolje prodaja u agencijama, u odnosu na prošlu godinu. Naročito za periode oko Nove godine, raspusta i drugih praznika

EKONOMIJA