Radna grupa pripremila izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom!!!

  • Izvor: novosti.rs

18/12/2018

[views]

ZAKON o finansijskoj podršci porodicama sa decom menjaće se i dopunjavati svake godine, odnosno uvek kada ima novca u budžetu. Svaki priliv novca u državnu kasu osetiće i buduće mame, a očekujemo da će prve promene biti već početkom sledeće godine, kada će predlog izmena zakona ući u skupštinsku proceduru.

trong>Ovo je, za „Novosti“, najavila Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku. Ona ističe da promene koje je predložila Radna grupa za praćenje i procenjivanje efekata primene zakona prvo idu na usaglašavanje kod ministra za rad Zorana Đorđevića, a onda će konačnu reč o njima dati resor finansija, odnosno ministar Siniša Mali.

– Možda će ministar Đorđević imati neke dodatne sugestije. Mi smo se vodili primedbama mama koje su svoje nezadovoljstvo izrazile na ulici, ali i onih koje su nam slale pisma. Napravili smo zajedničku analizu i predložili izmene u tri, po nama, najvažnija segmenta. Prvo, mislimo da mora da se reši problem žena sa visokim primanjima. Njihova naknada je ograničena na maksimum tri prosečne plate u Republici, iako su, dok su radile, zarađivale mnogo više. Koliko će biti povećanje, zavisiće od stanja u budžetu.

Spekuliše se da bi to povećanje moglo da bude pet prosečnih plata u Srbiji. Naša sagovornica navodi da će dame koje su radile manje od šest meseci i primaju manje novca nego što su do sada primale takođe biti „predmet“ izmena.

– Treći segment tiče se onih žena koje su se zaposlile i istog meseca ostale u drugom stanju, a moraju na održavanje trudnoće. Prema našem zakonodavstvu, trebalo bi da im se za naknadu računa osnovica zarade iz prethodnog meseca koju one nemaju, te se za njih moraju obezbediti elementarna sredstva za život – naglašava ministarka.

U Ministarstvu za rad ističu da je Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji se primenjuje od 1. jula 2018. godine, doneo dosta novina u ovoj oblasti u kratkom vremenskom periodu.

– Intenzivno pratimo njegovu primenu u praksi, koristeći i podatke Informacionog sistema za jedinstvenu isplatu prava, s ciljem daljeg unapređenja finansijske podrške porodici sa decom – kažu u Ministarstvu za rad. – Formirana je radna grupa za praćenje, čiji su članovi predstavnici ministarstava finansija i rada, Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i Republičkog zavoda za statistiku, a predsednica je prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Oni će po završetku svog rada eventualno predložiti uvođenje nekih novih prava ili proširivanje postojećih, a u skladu sa rastom raspoloživih sredstava u budžetu za ove namene. 

OPET BEZ RODITELjA

JASMINA Mihnjak sa portala „Bebac“ kaže, za „Novosti“, da je, posle niza primedaba, roditeljima obećano da će biti deo pomenute radne grupe, međutim, to se nije dogodilo.

– Opet se nešto dešava iza kulisa – kaže naša sagovornica. – Pitanje je da li će najavljene promene vratiti novac svim oštećenim mamama. Mislim da, kao što su bili nesposobni da donesu dobar zakon, neće umeti ni da ga dobro izmene. Uradili smo detaljnu pravnu analizu i ukazali na neustavne odredbe. Sve smo poslali Ministarstvu za rad, ali nikada nijedan konkretan odgovor nismo dobili.

DRUŠTVO