Početkom iduće nedelje sastanak sa hladnjačarima oko plaćanja otkupa!!!

  • Izvor: novosti.rs

10/06/2018

[views]

BARIKADE su uklonjene, proizvođači „crvenog zlata“ su prekinuli blokadu magistrale i vratili se u zasade, ali na pitanje da li su zadovoljni sadašnjom akontnom cenom od 100 do 130 dinara za kilogram roda, uglas odgovaraju da nisu.

trong> „Limska dolina“ i Udruženje poljoprivrednih proizvođača Užice, organizatori okončanih protesta, smatraju da je njihov pomirljiv čin znak dobre volje da se tek započeti pregovori o konačnoj ceni ovogodišnjeg roda malina uspešno privedu kraju.

– Dalji rast cene niko ne garantuje. To ne može učiniti ni Ministarstvo poljoprivrede, ni država. Kao i do sada, cenu određuju hladnjačari, otkupljivači. Zato malinari nisu ni zadovoljni ni ogorčeni ishodom razgovora u Ministarstvu poljoprivrede. To je shvaćeno kao učinjeni prvi korak ka višoj, konačnoj ceni za novi rod – objašnjava Slađana Stanković, predsednik Skupštine užičkog udruženja. – Organizatori protesta će u narednim danima imati sastanke upravnih odbora. Tada će biti odlučeno da li će proizvođači pristati na „časnu reč“ otkupljivača da će cena tokom berbe rasti ili će se odlučiti za nastavak protesta.

Imaće, početkom sledeće nedelje, u Užicu, malinari i sastanak sa hladnjačarima. Sačekaće, kažu, ishod ovih razgovora, a posle toga će biti jasnije da li će usmena, ničim garantovana obećanja o rastu cene na traženih 180 dinara biti ispunjena. Izvesno je to da će cenu, kao i svih prethodnih godina, formirati hladnjačari, u skladu sa svojom računicom.

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje da će, u skladu sa svojim nadležnostima, insistirati na tome da hladnjačari ne formiraju takozvane dnevne cene, već da imaju ujednačene akontne otkupne cene. Na ovaj način, iznos koji će malinari na kraju berbe dobiti za svaki predati kilogram može biti povećan ako izvozna cena koju hladnjačari naplate bude dovoljno visoka i za „namirivanje“ seljaka.

PROIZVOĐAČI DALI ROK

U međuvremenu, nekada najbrojnija Asocijacija malinara Srbije, koja je lane bez uspeha „vodila glavnu reč“ u pregovorima o ceni malina, najavljuje mogućnost protesta, a hladnjačarima su dali rok od nekoliko narednih dana da „izađu sa konkretnijim ponudama“ za otkup.

EKONOMIJA