Počeo novi krug nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2020“ !!!

  • Izvor: novosti.rs

14/10/2020

NOVI krug nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2020“ startuje od danas, a prvo izvlačenje se očekuje krajem novembra.

trong>Svi punoletni građani naše zemlje od danas, 15. oktobra, mogu da šalju fiskalne račune i potvrde o plaćanju karticom, tzv. slipove, kako bi učestvovali u novom krugu nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2020.“ Ovaj zaključak usvojila je Vlada na današnjoj sednici.

-Prvo izvlačenje očekuje se krajem novembra, a odgovorne građane i ovog puta očekuju veoma vredne nagrade, 60 automobila i 12 stanova u Beogradu – navodi se u saopštenju Vlade. – I ovoga puta biće organizovano takmičenje gradova i opština u broju poslatih računa, a najaktivnije lokalne zajednice podeliće ukupan fond od 180.000 evra za projekte od javnog značaja po izboru građana.

Kriterijumi nagradne igre, kako se ističe, identični su kao i u prethodnim izdanjima. Potrebno je spakovati u kovertu 10 fiskalnih računa ili 10 slipova koji se ne smeju mešati, pojedinačne vrednosti od najmanje 100 dinara, i ne starijih od 1. septembra 2020. godine. Mogu se koristiti koverte bilo koje boje, veličine ili oblika, dokle god staju u poštansko sanduče.

-Prilikom adresiranja koverata, na prednjoj strani potrebno je napisati – UZMI RAČUN I POBEDI 2020 – naglašava se u saopštenju.- Na poleđini pošiljke obavezno je da se čitko upiše ime i prezime, adresa prebivališta, odnosno boravišta iz ličnog dokumenta, kao i kontakt telefon. Slanje koverata je besplatno, a o njihovom čuvanju do formalnog početka nagradne igre stara se „Pošta Srbije“.


Detaljna pravila nagradne igre, kako se navodi, biće blagovremeno objavljena u sredstvima javnog informisanja i na sajtu: www.uzmiracun.rs, u skladu sa Zakonom. Na ovom sajtu biće redovno redovno objavljivane najnovije informacije o nagradnoj igri, a građanima je na raspolaganju i kontakt centar putem mejla: kontakt@uzmiracun.rs za sva dodatna pitanja i podršku.

-Kao i prethodna dva puta, nagradna igra organizuje se u cilju suzbijanja sive ekonomije kroz jačanje svesti i motivacije građana da plaćaju bezgotovinski i uzimaju fiskalne račune prilikom svake kupovine – navodi se u saoštenju Vlade. – Jedino tako mogu da budu sigurni da trgovac posluje u skladu sa zakonom i da plaća poreze iz kojih se finansiraju zdravstvo, školstvo i druge javne usluge, što je u vreme pandemije važnije nego ikad.
Pozivaju se građani da prilikom učestvovanja u nagradnoj igri vode računa o svom zdravlju i poštuju sve epidemiološke mere, da koverte pripreme kod kuće i da ih ubace u najbliže poštansko sanduče bez zadržavanja i čekanja u redu. Dodatni način da se zaštite, ali i da dupliraju svoje šanse za dobitak, je da plaćaju bezgotovinski kad god je to moguće jer tako izbegavaju direktan kontakt s prodavcem i novčanicama.

Organizacija nagradne igre jedna je od aktivnosti predviđenih Nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije, a na osnovu pozitivnih iskustava iz prethodnih godina. Nagradnu igru organizuje Vlada Srbije uz podršku Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Prema istraživanju ove organizacije, u prethodnom krugu nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2018“ učestvovalo je 41 odsto građana Srbije, direktno ili preko članova porodice, koji su poslali više od 107 miliona fiskalnih računa i slipova, minimalne procenjene vrednosti od 37,4 milijardi dinara. Nagradna igra ostvarila je i pozitivan uticaj na poresku kulturu, s obzirom da su građani uputili 55 odsto više prijava Poreskoj upravi za neizdavanje fiskalnih računa u odnosu na isti period pre nagradne igre, dok su bezgotovinska plaćanja povećana za 18,8 odsto. Više od trećine građana istaklo je da ih je nagradna igra podstakla da uzimaju fiskalne račune, a 42 odsto da bi ponovo učestvovalo u takvoj akciji.

PRIJAVITE SIVU EKONOMIJU

Vlada Srbije poziva građane da prijave sivu ekonomiju. Podsećaju da su obezbedili jednostavan način tokom pandemije da to učine. U saradnji s Naledom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj otvoren jedinstveni kontakt centar republičkih inspekcija na broju 011/ 6350-322 ili putem onlajn formulara na sajtu www.inspektor.gov.rs.

EKONOMIJA