LEDENI TALAS HARA SRBIJOM-Da li će nam u domovima biti hladno ?

07/01/2019

[views]

Elektrane širom Srbije greju bez prekida, ali zbog niskih temperatura puca toplovodna mreža. Cvokotanja ima u Nišu, Novom Sadu, Kikindi i Beogradu.

KADA na Celzijusovoj skali otkuca „minus beskonačno“, zajednička briga svih nas je da li će nam u domovima biti hladno.

mnogim domaćinstvima u Nišu, Novom Sadu, Kikindi i Beogradu proteklih dana bilo je toplo jedino ispod gomile ćebadi i jorgana, jer su na niskim temperaturama pucale toplovodne cevi. Elektrane širom Srbije greju bez prestanka, osim u Šapcu, gde grejanje isključuju u 21 čas. Odgovor zašto je tako, žitelji ovog grada dobiće tek krajem nedelje, jer je direktor kao jedini ovlašćeni za komunikaciju, do tada na odmoru.

Centar Beograda je u utorak cvokotao od hladnoće, jer su zbog kvara na delu kraka toplovoda nedaleko od hotela „Palas“ od ranih jutarnjih pa sve do večernjih časova bez grejanja bili potrošači toplane „Dunav“. Hladnih radijatora ostali su žitelji Brankove ulice, Pop Lukine, Maršala Birjuzova i dela Topličinog venca. Zbog kvara, u utorak su tokom dana bili hladni radijatori u tri ulice u centru Niša i to Svetosavskoj, Jeronimovoj i Milentijevoj. Popravka je okončana tokom dana, a prema rečima direktora Petra Milačića, nema većih problema sa grejanjem.

Šapčani po društvenim mrežama sve više negoduju jer su radijatori hladni već u 21 čas, međutim, u JKP „Toplana“ kažu da period niskih temperatura nije uticao na distribuciju energenata. Snabdevanje je, kažu, redovno, a za detaljnije informacije, pričekaće da se direktor vrati sa odmora. U Požarevcu je od nedelje uveče slabije centralno grejanje, zbog kvara na jednom od blokova u termoelektrani u Kostolcu, odakle se gradski topolovod snabdeva vrelom vodom. Zbog toga je grejanje slabije, a u nekim delovima grada građani se preko društvenih mreža žale da su im radijatori hladni.

Zbog nove havarije na toplovodu u centru Kikinde u utorak, kada je jutarnja temperatura bila minus 13 stepeni, centralnog grejanja u ovom gradu od podneva nije imala veća grupa potrošača. Hladne stanove imali su korisnici grejanja u stambenom bloku Galadska, zatim u Nemanjinoj i Ulici Đoke Radaka, kao i na delu gradskog trga. Bez grejanja je bila i zgrada Narodnog muzeja u kojoj je i Istorijski arhiv Kikinde. Kvar nije od juče, već se dogodio u poslednjoj nedelji decembra, ali zbog praznika nije u potpunosti saniran, pa su radovi na toplovodu nastavljeni u utorak.

– Više nismo mogli da odlažemo radove, jer je zgrada Muzeja već ostala bez grejanja, pa smo morali da nastavimo popravku. Na to smo primorani, jer kotlovi mogu da budu blokirani zbog velikog gubitka vode. Za sanaciju kvara u Nemanjinoj ulici u utorak je bilo potrebno više sati, grejanje je isključeno u podne, a obećali smo građanima da će uveče toplotna enerigija biti isporučena – objasnio je Miroslav Čičulić, direktor JP „Toplana“.

STRUJE SASVIM DOVOLjNO

SISTEM „Elektroprivrede Srbije“ funkcioniše stabilno i u uslovima ledenog talasa i niskih temperatura, a u prethodnih nekoliko dana prosečna potrošnja električne energije korisnika koje snabdeva EPS bila je 112 miliona kilovat-sati dnevno. U EPS ističu da je obezbeđeno uredno snabdevanje električnom energijom za domaćinstva i privredu u Srbiji i da nema problema u napajanju.

NEMA PROBLEMA

U Kruševcu ledeni dani, zasada, protiču bez većih havarija. Toplane greju 24 sata. Nema problema ni u Pirotu, Zrenjaninu, niti Boru. Toplo je i u domaćinstvima u Kraljevu. Izgradnjom nove „Gradske toplane“ u Loznici, grejanje je stabilno i kvalitetno. Kako „Novosti“ saznaju od gradonačelnika grada Jagodine Ratka Stevanovića, nije bilo prekida ni u radu daljinskog grejanja.

Svi potrošači centralnog grejanja u Čačku uredno se snabdevaju. Ledeni talas na području Srema spustio je temperature i do minus 11, pa toplane peći ne gase 24 sata. I tako će biti do 20. januara. Ni u Kragujevcu, Novom Pazaru, Novom Sadu i Somboru nema problema u snabdevanju električnom i toplotnom energijom.

EKONOMIJA