Pravoslavni vernici danas slave drugi dan Božića!! SABOR PRESVETE BOGORODICE!!!

07/01/2019

[views]

Cela priroda poklonila se Hristovom rođenju, a prvi od ljudi, koji su mu prišli, bili su pastiri.  Pravoslavni vernici danas slave drugi dan Božića, koji je posvećen Saboru Presvete Bogorodice.

Foo: wikipedia

U crkvenom bogoslužbenom kalendaru 7. 8. i 9. januar obeleženi su crvenim slovom, jer SPC crkva Božić slavi tri dana.

Danas drugog dana Božića obeležava se Sabor Presvete Bogorodice, dok se u utorak slavi Svetog arhiđakona Stefan, koga Republika Srpska i brojne srpske porodice praznuju kao krsnu slavu.

Dan nakon rođenja Isusa Hrista vernici saborovanjem odaju zahvalnost Bogorodici što je rodila Mesiju – spasitelja ljudskog roda.

Ovaj praznik naziva se Saborom Presvete Bogorodice zato što se tog dana sabiraju svi verni, da proslave Bogorodicu i što se toržestveno, saborno, služi u Njenu čast.

Cela priroda poklonila se Hristovom rođenju, a prvi od ljudi, koji su mu prišli, bili su pastiri.

Čuvajući stražu kod stada svojih, iznenadili su se pojavom anđela i slavom Gospodnjom, koja ih je obasjala.

Na današnji dan vernici treba da izgovore sledeće reči za zdravlje i spokoj tokom cele godine:

„Tvojim rođenjem Hriste Bože, zasija svetu svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju Tebi, Suncu Pravde, i da poznaju Tebe sa visine Istoka, Gospode, slava Ti!“

U Makedoniji postoji poseban običaj na današnji dan, naime, u Ohridu se uoči drugog dana Božića večernja liturgija služi samo u Svetoj Bogorodici zvanoj Čelnica.

DRUŠTVO