INDUSTRIJSKA proizvodnja tokom prvih osam meseci manja je 0,7 odsto nego u istom periodu lane !

10/10/2020

INDUSTRIJSKA proizvodnja tokom prvih osam meseci manja je 0,7 odsto nego u istom periodu lane.
Na kraju aprila, pad je bio mnogo dublji – čak 6,5 odsto. Presudan uticaj imao je učinak prerađivačke industrije. Proizvodnja elektroprivrede je u ovom periodu smanjena za 2,6 odsto, dok je rudarstvo zabeležilo rast od 3,2 odsto, navode u „Makroekonomskim analizama i trendovima“


Pozitivan doprinos u prerađivačkoj industriji, u junu, dalo je 15 oblasti, a najviše naftna, prehrambena i farmaceutska industrija. U avgustu je doprinos bio pozitivan kod 11 oblasti i to najviše u proizvodnji metalnih proizvoda, odevnih predmeta, osnovnih metala i hemijskoj industriji. Nasuprot njima, negativnim doprinosom u junu je delovalo šest oblasti – pre svega proizvodnja motornih vozila i prikolica, osnovnih metala i proizvoda od gume i plastike.

– Nakon izuzetno dubokog pada privredne aktivnosti u aprilu zbog efekata pandemije i tek delimičnog oporavka u maju, usledili su podaci za naredna tri meseca koji pokazuju da je oporavak daleko brži od onog sa kojim se računalo – kažu ekonomisti MAT-a. – Rasli su industrijska proizvodnja i promet u trgovini, a spoljnotrgovinska razmena je posle rekordnog pada u aprilu, pa i maju, tokom naredna tri meseca ublažavala međugodišnji pad. Posle rekordnog međugodišnjeg pada ukupne industrijske proizvodnje i proizvodnje prerađivačke industrije u aprilu, rast u narednim mesecima doveo je te vrednosti do nivoa iznad proseka prethodne godine već u julu. U avgustu je taj nivo dalje povećan, prenosi portal novosti.rs


U aprilu su i izvoz i uvoz bili smanjeni za više od četvrtine. U maju je taj pad bio tek simbolično redukovan, a u junu i julu stopa međugodišnjeg pada je svedena na jednocifrenu. U avgustu je pad gotovo simboličan. Stručnjaci poručuju da nema jasnih pokazatelja o dinamici investicija. Iz nekih se posredno može zaključiti da se i one oporavljaju, ali neki ne podupiru takav zaključak.

SVETSKA BANKA SLUTI MANjI PAD

SVETSKA banka je revidirala izglede Srbije za ovu godinu. U ažuriranom, oktobarskom izveštaju prognozira nam pad BDP od 3, umesto 3,5 odsto. Svetska banka u okruženju procenjuje da će najveći pad ove godine imati Crna Gora – čak 12,4 procenta.

Svetska banka konstatuje da je srpska ekonomija, posle nekoliko godina solidnog rasta, ušla u recesiju izazvanu pandemijom kovida 19. Neposredni negativni uticaj na stanovništvo i ekonomiju u Srbiji ublažen je velikim fiskalnim paketom od oko 13 procenata BDP-a.

EKONOMIJA