U Čačku održana akcija „Daj pedalu raku“ !!!

  • Izvor, foto: Ljubica Sokić

29/09/2018

[views]

ČAČAK – Karcinom dojke je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, poručili su danas predstavnici grada Čačka sa ovdašnjeg trga, podržavši akciju „Daj pedalu raku“ koju četvrti put zaredom organizuje ŽC „Milica“ iz Vrnjačke banje, povodom obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv ove opake bolesti – oktobra.

trong>Prema rečima članice gradskog veća zadužene za zdravlje, primarijusa – dr Slavice Dragitinović, podršku ovoj manifestaciji pružio je veliki broj predstavnika iz predškolskih ustanova, škola, sportskih klubova i zdravstvenih organizacija iz grada pored Morave. U akciji od ove godine učestvuje dvadeset gradova, a centralna svečanost je na beogradskom trgu, dodala je ona. 

„U Srbiji svake godine od karcinoma dojke oboli 4000 žena, a sa njom se, na žalost, ne izbori 1600. Međutim, najvažniji su preventivni pregledi. Mi u Čačku imamo skrining program koji se odnosi na pripadnice lepšeg pola od 50 do 69 godina, međutim, odziv je veoma mali, svega 30 procenata njih dođe na pregled“, navela je Dragutinović.

Ona je naglasila se u praksi pokazalo da od malignog karcinoma dojke u većem procentu obolevaju žene mlađe starosne dobi.

Šef odeljenja za promociju zdravlja iz čačanskog ZZJZ, dr Danijela Parezanović kaže da su podaci poražavajući kada je u pitanju broj obolelih od ove opake bolesti.

„Na području Moravičkog okruga svake godine se registruje oko 135 novoobolelih, a od raka dojke premine oko 40. Najvažnije je da sve žene jednom godišnje odu kod izabranog ginekologa i obave preventivni pregled, jer ukoliko se bolest otkrije na vreme, izlečenje je skoro stoprocentno“, istakla je ona.

Zamenica gradonačelnika Čačka, Milica Dačić kaže da projekat „Daj pedalu raku“ koji već četiri godine organizuje ŽC „Milica“ iz Vrnjačke banje promoviše zdrave stilove života.

„Ovom akcijom se, takođe, podiže svest naših sugrađana i njihovih bljižnjih o uticaju ove zaista opake bolesti, budući da je rak najpogubnije obolenje našeg doba“, ocenila je ona.

Manifestaciju je podržao i BK Borac sve četiri godine, a njihov predstavnik je poručio da će se ovaj klub uvek odazvati ovakvim skupovima.

Mala devojčica iz sela Goračići, koje se nalazi nedaleko od Čačka, Jelena Petković je svojom pesmicom dala podršku svim mamama. Ona se zahvalila svojoj učiteljici Jeleni Ivanović jer, kako je rekla, da nije bilo nje, ona ne bi bila to što jeste. 

PESMA ZA SVE MAME – JELENA PETKOVIĆ – MALI VELIKI PESNIK 

Kako su lepe prave dame, znajte to su vaše mame. Tako lepe, tako mile, lepe poput najlepše vile. I da kriju u očima tugu reći će ti reč neku drugu. Skinuće ti zvezde sjajane, reći će ti najlepše tajne. Zato reći ću svim damama, najlepše je sa našim mamama.

Inače, manifestaciju „Daj pedalu raku“ već četvrti put za redom organizuje Ženski centar „Milica” pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RS, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Udruženja građana Ženski centar “MILICA” iz Vrnjačke Banje je humanitarno, dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje osnovano 02.02.2010. godine na neodređeno vreme radi unapređenja položaja i kvaliteta života i zdravlja žena.

Misija Udruženja je pružanje psihološke podrške obolelima od karcinoma i njihovim porodicama i pomoć pri prevazilaženju problema sa kojima se suočavaju oboleli tokom lečenja. Takođe i edukacija stanovništva o važnosti prevencije i rane dijagnostike u borbi protiv raka, kao i borba za kvalitetniju prevenciju i lečenje i život dostojan čoveka posle dijagnoze.

DRUŠTVO VESTI GRADA ČAČAK