PALMA : U Jagodini najviše gradilišta u srbiji u odnosu na broj stanovnika !!!

  • Autor: D.Marković

20/09/2020

Unedelju, sa svojim saradnicima sam obišao 6 gradilišta na teritoriji grada Jagodine i Jagodina danas ima najviše gradilišta u Srbiji u odnosu na broj stanovnika. Obišli smo gradilište gde se gradi nov vrtić “Pivarac” u Jagodini, gde će biti novih 1300 kvadrata sa pristupnim komunikacajama, zelenom površinom i svom potrebnom opremom za decu u vrtiću.


Foto: printsreen-facebook Dragan Marković-Palma

Izgradnju vrtića finansira grad Jagodina sa 90 posto, a država sa 10 posto. Zatim smo obišli u centru Jagodine mesto gde se gradi nov kulturni centar sa novom pozorišnom salom od 650 mesta, tako da će ukupno nov Centar za kulturu u Jagodini imati preko 1000 mesta, a ceo nov objekat ima 2850 kvadrata, sa najmodernijom opremom za pozorišta i bioskope i ukupna vrednost tih radova je 335 000 000 dinara, od čega lokalna samouprava Jagodine finansira 90 posto, a država Srbija 10 posto. 

Obišli smo i novu osnovnu školu u selu Vinorača kraj Jagodine koja će biti gotova krajem sledeće nedelje i koja će biti jedna od najmodernijih i najlepših u Srbiji sa zelenim površinama, parkom, terenom za male sportove i letnjikovcem. Ova škola se 100 posto finansira sredstvima grada Jagodine. 

Zatim smo obišli novu turističku destinaciju, a to je Kočin hrast u Kočinom selu, kao uspomena na legendarnog Koču Anđelkovića. Radi se potpuna adaptacija lokacije Kočin hrast, koja će biti namenjena turistima i ribolovcima, sređuje se obala Velike Morave, prave se letnjikovci i ugostiteljski objekat i to je nova turistička lokacija grada Jagodine. Gradilište kod Kočinog hrasta 100 posto finansira jagodinska lokalna samouprava.

 I na kraju smo obišli ono od čega se živi, a to su nova radna mesta. Velika industrijska hala veličine 8000 kvadrata spremna je za dolazak nemačkog giganta “Fišer automotive sistems”, koji će u Jagodini zaposliti 350 radnika.


Ova kompanija se bavi proizvodnjom delova i dodatne opreme za motorna vozila i to ona najeminentnija poput Mercedesa i BMV– a. Ova kompanija ima svoje pogone u Nemačkoj, SAD-u, Kini i Češkoj, a sada i u Srbiji, u Jagodini. Do kraja godine stižu mašine u ovu halu i počinje proizvodnja. 

Inače ova prozivodna hala je vlasništvo kompanije Visokogradanja inženjering Vladana Radovanovića, koju je nemački investitor iznajmio. I na kraju obišli smo gradilište nove sportske hale i zatvorenih bazena u Jagodini, koje u potpunosti finansira kompanija Visokogradnja inženjering, na čemu im se zahvaljujem, jer su prepoznali sve potencijale Jagodine. Ovi bazeni biće gotovi do kraja naredne godine. na broj stanovnika.

Dakle gradimo u oblasti obrazovanja, kulture, sporta i onoga od čega se živi, a to su nova radna mesta i sve to uglavnom sopstvenim sredstvima iz budžeta grada Jagodine, a sredstva su obezbeđena štednjom po čemu je lokalna samouporava u Jagodini poznata i po svom motu da budžet troše građani, a ne političari”, izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma, nakon obilaska gradilišta na teritoriji grada Jagodine.“

DRUŠTVO VESTI GRADA JAGODINA