Od danas gornjomilanovački Dom zdravlja bogatiji za 4D ultrazvučni aparat !!!

  • Izvor: gminfo.rs

29/08/2018

[views]

G. Milanovac-Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović posetila je danas Gornji Milanovac i tom prilikom u Domu zdravlja pustila u rad 4D ultrazvučni aparat.

style=“text-align: center;“>foto:gminfo.rs

Aparat je nabavljen kroz projekat dodele sredstava za podsticanje rađanja u Srbiji, a sredstva u iznosu od 500 miliona dinara dobila je 61 opština. Za nabavku ultrazvučnog aparata izdvojeno je pet miliona dinara, i to tako što je država izdvojila četiri miliona dinara, dok je milanovačka lokalna samouprava iz sopstvenog budžeta dala još milion.

Đukić Dejanović je tom prilikom izjavila da će aparat olakšati mnogo trudnicama koje su do sada morale da odlaze u Čačak ili Kragujevac na tu dijagnostiku. Aparat će omogućiti bolju dijagnostiku i to je put ka zdravijem materinstvu žena koje su trudne ili planiraju trudnoću, ukazala je ona.

Ministar je upozorila na lošu demografsku sliku u Gornjem Milanovcu, gde se na 1.000 stanovnika rodi osam beba, a umre 16 ljudi. Prema njenim rečima, prosečna starost stanovništva je 44 godine, a očekivana dužina života je nešto viša nego u Srbiji, i za muškarce je 73 godine, a za žene 78 godina.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević naveo je da je 4D ultrazvučni aparat bio neophodan gradu, jer su trudnice do sada morale da odlaze u susedne veće gradove i da su često te preglede plaćale iz svog džepa.

Od danas, uz overenu zdravstvenu knjižicu, to mogu da urade i u Domu zdravlja u Gornjem Milanovcu, rekao je Kovačević i podsetio na to da od 1988. godine Milanovac beleži negativan prirodni priraštaj.

Direktor Doma zdravlja Gornji Milanovac Aleksandar Čivović naveo je da je taj Dom zdravlja ove godine na specijalizaciji zaposlio jednog ginekologa, kao i da će na taj način upotpuniti broj lekara.

Država je od ove godine počela da sprovodi mere populacione politike i to tako što se za prvo rođeno dete izdvaja 100.000 dinara jednokratno, za drugo dete dve godine roditelji dobijaju po 10.000 dinara mesečno, a za treće i četvrto narednih deset godina po 12.000, odnosno 18.000 dinara.

DRUŠTVO SRBIJA GRADOVI