ČETIRI kofera koja su pripadala predsedniku kolaboracionističke vlade Milanu Nediću pronadjena u Australiji!!!

  • Izvor: novosti.rs

28/04/2018

[views]

ČETIRI kofera koja su pripadala predsedniku kolaboracionističke vlade narodnog spasa Milanu Nediću pronađena su, posle 72 godine od njegove smrti, u Australiji.

trong>Advokati koji zastupaju predlagače Nedićeve rehabilitacije tražiće da sud ove kofere prepune dokumentacije potražuje zvaničnim putem, otkriva, za „Novosti“, Aleksandar Nedić, praunuk ratnog premijera.

U koferima je, kaže on, dokumentacija iz perioda kada su Nedić i njegovi ministri napustili zemlju, u oktobru 1944. godine. Sve vlade zemalja koje su Nemci okupirali bile su smeštene u Kicbilu, u Austriji.

– U koferima se nalaze zapisnici razgovora Nedića i njegovih ministara tokom boravka u Austriji, kao i dnevnici Ministarstva pravde od momenta formiranja Komesarske uprave Milana Aćimovića, 1941. godine, pa sve do oktobra 1944. godine. U tim dnevnicima, prema našim informacijama, između ostalog, nalaze se podaci o zločinima koje su počinili komunisti: streljanjima, pljačkama, čak i slučaju spaljivanja jednog seoskog kneza na Kosmetu. Tražićemo da se ova dokumentacija uvrsti u dokazni materijal na sudu – kaže Aleksandar Nedić.

Među dokumentacijom se nalaze i podaci o Slovencima koji su proterani iz nemačke okupacione zone, a koje NDH nije htela da primi, pa su završili u Srbiji, kao i o Srbima spasenim od ustaškog noža. Prema tvrdnjama Nedićevog praunuka, tu bi trebalo da budu i podaci o srpskim Jevrejima koji su se našli u logorima, u Nemačkoj, i kojima je srpski narod preko Crvenog krsta i Tome Maksimovića slao pomoć. Zahvaljujući srpskom Crvenom krstu, kako kaže, oni su izbegli smrt.

Tu su i podaci o eksploziji municije i tačnom broju žrtava u smederevskoj tvrđavi, 5. juna 1941, u kojoj su poginuli i Nedićev sin i snaha. Posle ove tragedije Milan Nedić je i prihvatio da vodi kolaboracionističku vladu.

– Koferi su nepoznatim kanalima iz Austrije stigli do Švajcarske, odakle su preko emigrantskih veza poslati u Australiju. Nešto od tih svezaka „procurilo je“ sedamdesetih godina prošlog veka do Jugoslavije, ali smo do kompletnih kofera došli zahvaljujući jednom slovenačkom istoričaru. Verujemo da bi njihov sadržaj mogao da bude dragocen za sud i istoriju – konstatuje Aleksandar Nedić.

DRUŠTVO