KOLIKO će koštati ova usluga?-Profesionalno upravljanje zgradama još bez cenovnika!!

  • Izvor: novosti.rs

21/11/2017

Lokalne samouprave čekaju da im Ministarstvo građevinarstva dostavi kriterijume za vođenje zgrada. Opštine i gradovi nemaju uputstva kako da odrede koliko će koštati ova usluga.

ZGRADE koje do kraja godine ne budu upisane u registar stambenih zgrada očekuje prinudna uprava, ali se još ne zna koliko bi ona mogla koštati vlasnike stanova. I oni koji su se odlučili da plate profesionalnog kućepazitelja imaju problema da ga angažuju. Razlog je što u većini gradova u Srbiji, kao i u prestonici, još nije poznato koliko će iznositi naknada za usluge profesionalnih upravnika. Jedinice lokalne samouprave čekaju da im Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dostavi kriterijume. Nisu još dobili ni uputstva za utvrđivanje minimalne visine iznosa tekućeg održavanja, kao ni za investiciono održavanje zajedničkih delova zgrada.

MITROVČANI ODLUČILI SAMI U Sremskoj Mitrovici nisu čekali kriterijume resornog ministarstva. Na nedavnoj sednici usvojili su odluku o visini naknade za rad prunudnog profesionalnog upravnika. Za njegovo angažovanje stanari će mesečno izdvajati 300 dinara po stanu.

Na adrese mnogih beogradskih opština stižu pitanja sugrađana o visini naknade, međutim, njima su u ovoj situaciji vezane ruke, jer je odluka na Gradu. Gradska uprava loptu prebacuje na ministarstvo, koje je nadležno za Zakon o stanovanju.

Kako kriterijumi nisu doneti, ni Beograd nije doneo akt o minimalnoj visini iznosa napred navedenih troškova.

Ni ostali gradovi još nisu doneli odgovarajući akt. U Novom Sadu su prve licence za profesionalne upravnike zgrada dodeljene u julu. Prema rečima Srđana Popovića, koji je u prvoj grupi prošao obuku, u gradu ima ukupno 3.300 zgrada, a njih 2.800 je registrovano u skladu sa starim zakonom.

 U oko 800 objekata u Novom Sadu su već ranije angažovani upravici, i njihove usluge, od 250 do 300 dinara mesečno, stanari plaćaju preko računa objedinjene naplate „Informatike“ – rekao je Popović.

U Kraljevu je šestoro profesionalnih upravnika dobilo licencu. Kako saznajemo u JP „Gradsko stambeno“, niko od njih još nije angažovan kao profesionalni upravnik, jer se čeka da odbornici Skupštine grada utvrde cenu njihovog rada.

– Tek tada će stambene zgrade moći da angažuju svoje profesionalne upravnike. Njih će plaćati stanari, odnosno svaki stan će mesečno izdvajati iznos koji će odrediti lokalna samouprava, a zasad je nezahvalno licitirati o kojoj se sumi radi – kažu u kraljevačkom gradskom stambenom preduzeću.

PARAĆINCI NE HAJU ZA PRINUDNU UPRAVU

U PARAĆINU vlasnici stanova ne haju za to što rok za registraciju zgrada ističe za manje od mesec i po. Od 150 zgrada do sada je registrovano samo njih 11. Prvi licencirani upravnik u Paraćinu Aleksandar Živković kaže da zasada ima ugovor sa dve zgrade.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

EKONOMIJA