Proslavljene Trojice pored švajcarskog gradića Bazela!!!

  • Autor: Ljubica Sokić

28/05/2018

[views]KRALJEVO – BAZEL – Posle kraće pauze meštani sela Stubal kod Kraljeva proslavili tradicionalno seosku slavu Svete Trojice u Pratelnu mestu desetak kilometera udaljenom od švajcarskog grada Bazela. Kako ni jedna proslava kod Srba ne ide bez pečenja tako se i ovog puta daleko od rodnog kraja na trpezi našlo neizbezno jagnjeće i praseće pečenje kao i širok asortiman alkoholnog i bezalkoholnog pića.
style=“text-align: center;“>Foto : Lj. Sokić

Prema rečima domaćina proslave, Milutina Krljara, i ove godine je bilo veoma lepo druženje Srba koji zarađuju hleb u tuđini, ali ne propuštaju priliku da se okupe kad god im vreme to omogući, a naročito kada su ovakvi praznici u pitanju.„Bili smo skupa na ovaj veliki praznik, a druženje je bilo fantastičnio“, izjavio je on za media-ps.rs. Krljar kaže da su u svečanosti uživali gosti iz Švajcarske, Nemačke i Francuske. 

Inače, ovaj veliki događaj odigrao se pedeseti dan posle Vaskrsenja Hristovog. Praznik se, po tradiciji, uvek slavi pedesetog dana posle praznika Vaskrsa, pa zato uvek pada u nedelju. U crkve se unosi sveža zelena trava i cveće. Posle svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ti venci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid.
Prema verovanju ,  u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije. Praksa je da se obilaze svetinje, što bi naročito trebalo da upražnjavaju osobe koje traže oprost grehova ili lek za bolest. Svete Trojice slave katolici, pravoslavci i mnoge druge hrišćanske crkve.

NAJNOVIJE VESTI

SRBIJA GRADOVI