ŠAHOVSKA SIMULTANKA velemajstora Miroslava Miljkovića i intermajstora Dragana Kojovića u Ćupriji !!!

  • Autor: Media-ps/N.S.

04/06/2018

[views]

Ćuprija-Ljubitelji šaha iz Ćuprije su imali prilike da u subotu 2. juna uživaju u nesvakidašnjoj predstavi, simultanci velemajstora Miroslava Miljkovića iz Niša i internacionalnog majstora Dragana Kojovića iz Čačka na 20 tabli.

style=“text-align: center;“>Foto: N. Savić

Sa proslavljenim internacionalcima snage su odmeravala deca iz šahovskih škola grada domaćina uz svoje vršnjake iz škola u Resavici, Paraćinu i Drenovcu, a njima se pridružilo i trojica veterana ove plemenite intelektualne igre. Simultanku je u ime domaćina najavila dr Nataša Savić koja je istakla šahovske uspehe Miljkovića i Kojovića, a zatim i objasnila doprinos šaha u intelektualnom razvoju dece i funkcionisanju celokupne ličnosti, posebno naglasivši njegovu dobrobit u poboljšavanju koncentracije, pamćenja, logičkih sposobnosti, kreativnosti, jačanju samopoštovanja i drugim socijalnim veštinama.

Učesnike simultanke je najavila profesorka geografije Snežana Đorđević, član i jedan od temelja ženske ekipe ŠK „Radnički“ Ćuprija, najuspešnije sportske ekipe grada Ćuprije za 2017.god., koja uspešno vodi šahovske sekcije u osnovnim školama u Ćupriji. Povlačenjem prvog poteza na prvoj tabli velemajstora Miljkovića protiv Aleksandra Nikolića iz Ćuprije, turnir je otvorio Vladimir Vasiljević, predstavnik Opštine Ćuprije koji je tom prilikom uručio i internacionalcima prigodne simbolične poklone.

Simultanka je izazvala veliko interesovanje ljubitelja šaha i sugrađana, a odvijala se uz džez muziku, što je svojevrsni raritet. Još jedna osobitost simultanke je da su svi organizatori simultanke bili obučeni u crno-beli kolorit u stilu šahovskih polja, a imena ploča su bila ispisana na kutijama keksića koje su svi učesnici dobili na poklon od darodavca.

FISEK VARVARIN9 (760 x 140)
FISEK VARVARIN8 (760 x 140)

Proslavljenim šahistima, osvajačima mnogih domaćih i međunarodnih turnira nije smetala vrućina da ubedljivo trijumfuju u neravnopravnoj borbi sa 17:3. Nerešen rezultat protiv internacionalca Kojovića ostvarili su jedanaestogodišnji Lukić Saša iz Drenovca, dugogodišnji ljubitelj ove intelektualne igre Dragoljub Tošović iz Ćuprije i mladi Simić Vukašin iz Resavice, koji je već imao iskustva u igranju simultanki igrajući protiv bivšeg svetskog prvaka Anatolija Karpova, dok su protiv velemajstora Miljkovića, najboljeg niškog šahiste, nerešeno igrali Marko Miloradović i Andrej Minjević, obojica iz Beograda, učenici škole za muzičke talente u Ćupriji, kao i dvanaestogodišnja Gorana Milić iz Resavice.

Svi učesnici simultanke su bili neizmerno zahvalni na prilici da igraju protiv velemajstora i intermajstora jer su dobili i prigodne savete iskusnih šahista i „blic“ analizu šta su mogli bolje da odigraju.

Organizator manifestacije bio je ŠK „Radnički“ Ćuprija uz Sportski savez Ćuprije, dok su ovaj spektakl za gledaoce podržali i omogućili: Opština Ćuprija, TV Pomoravlje  i portal www.media-ps.rs koji su pružili medijsku podršku, Kompanija Sinalko koja je obezbedila sokove učesnicima simultanke, dok su ih vodama obezbedili: Kaza di Moda Jagodina i Ide voz d.o.o, uz ostale donatore: STR AgroVesna, Kompanija Mihajlović, restoran Zar, Dizajn studio Ćuprija, i STR Saška. Sudija simultanke bio je međunarodni francuski sudija Dominik Derviju.

SPORT VESTI GRADA ĆUPRIJA VESTI GRADA DESPOTOVAC VESTI GRADA PARAĆIN