RUSIJA na krilima 78 hiljada navijača ide u četvrtfinale!!!

01/07/2018

Heroj cele Rusije Igor Akinfejev!

Rusija je na krilima 78 hiljada navijača na Lužnjikiju u Moskvi i miliona pred malim ekranima uspela da napravi veliko iznenađenje izbacivši selekciju Španije nakon boljeg izvođenja penala.

rong>U regularnom delu bilo je 1:1, da bi u penal seriji Igor Akinfejev sa dve odbrane poslao Špance kući, a „Zboranju“ u četvrtfinale! Međutim, nije krenulo dobro po Ruse. Ono što je trebalo da bude prednost Rusije, to ju je i koštalo u 11. minutu – prekid.Tražili su svoju priliku Rusi iz kontri, morali su se i otvoriti u jednom trenutku što je dovelo do šanse Golovina koji je neometan šutirao sa ivice šesnaesterca u 36. minutu, ali je gađao tik pored desne stative.

Ipak, samo četiri minuta kasnije neshvatljiva greška Đerara Pikea je donela priliku da „Zbornaja“ izjednači pošto je fudbaler Barselone igrao rukom u svom kaznenom prostoru.

Artem Dzjuba je namestio loptu na belu tačku i sigurnim udarcem matirao De Heu u 41. minutu igre.



I to je bilo manje-više sve što smo videli od ova dva tima do kraja regularnog dela, izabranici Fernanda Jera su držali loptu u svom posedu, imali par poluprilika, ali nisu uspeli da konkretno zaprete Akinfejevu. Usledili su i prvi produžeci na ovom Mundijalu i detalj za istoriju u 97. minutu, kada je Aleksandar Ernokin postao prvi fudbaler koji je ušao kao četvrta izmena na Mundijalu usled novog pravila da selektori mogu da iskoriste dodatnu izmenu ukoliko dođe do produžetaka. I selektor „Furije“ je iskoristio svoje pravo u 104. minutu kada je ubacio Rodriga. Španija je sve više stezala obruč oko ruskog tima koji je naterala da se povuče na svoju polovinu i skoncentriše se na odbranu. Sporan trenutak se dogodio u 114. minutu kada su Španci tražili penal zbog povlačenja u kaznenom prostoru Rusije, no sudija Kujpers je odlučio da nije bilo intenziteta za najstrožu kaznu. Rusi su izdržali do 120. minuta, pa se ishod ovog meča morao odrediti penalima. Prvi su šutirali i pogodili Španci, strelac je bio Andres Inijesta. Potom je Fjodor Smolov izjednačio rezultat. Đerar Pike je pogodio za 2:1 u penal seriji i tako se iskupio za napravljen penal. Još jedan tragičar regularnog dela se „izvadio“, Sergej Ignačevič je savladao De Heu U narednoj seriji Akinfeev je sjajno zaustavio udarac Kokea. Aleksandar Golovin je doneo svom timu vođstvo posle promašaja Kokea. Zatim je „na crtu“ stao i Serhio Ramos i – pogodio. Denis Čerišev je potom namestio loptu na kreč i savladao De Heu po sredini gola. Jago Aspas je nakon toga preuzeo odgovornost u najtežem trenutku za svoju ekipu, pritisak nije izdržao, pa je njegov promašaj označio plasman Rusije u četvrtfinale!

Španija: De Hea – Naćo (od 70. Karvahal), Pike, Ramos, Alba – Koke, Buskets, Silva (od 67. Inijesta), Isko, Asensio (104. Rodrigo) – Kosta (od 80. Aspas).

Rusija: Akinfejev – Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Kudrijašov, Žirkov (od 46. Granat) – Samedov (od 61. Čerišev), Zobnin, Kuzjajev (od 97. Erokin) – Dzjuba (od 65. Smolov), Golovin.

Rusija će se u četvrtfinalu Mundijala sastati sa pobednikom meča Hrvatska – Danska, taj susret počinje danas od 20 sati u Nižnjem Novgorodu.

SPORT