Čačani doneli nove mere za subvencije u poljoprivredi !!!

  • Autor: Ljubica Sokić/MNA

23/04/2019

ČAČAK – Članovi Gradskog veća na poslednjoj sednici usvojili su predlog odluke o subvencionisanju u poljoprivredi, a među merama je i nekoliko novih.

trong>Gradonačelnik Čačka Milun Todroović, rekao je da he vraćena mera za kupovinu traktora do 500.000 dinara, dodajući da je istu meru subvencioniše i resorno ministarstvo.

„Jedna od novih mera je subvencionisanje mladih poljoprivrednika sa troje i više dece, a staroristi do 40 godina, za kupovinu zemlje. Na ovaj način želimo da povećamo natalitet, ali i da pistešimo ostanak mladih na selu“, naveo je Todorović.

Članovi Veća, između ostalog, usvojili su predlog detaljnog plana aerodroma u Preljini, kao i izveštaje Javnog preduzeća Parking servis i Javno komunalnog preduzeća za grejanje Čačak.

Pooštrene su i kazne za uništavanje zelenih površina, odnosno seču stabala. Novom odlukom seča svakog stabla pojediničano će se kažnjavati. Za pravna lica ona iznosti 100.000 dinara, a za fizička 25.000.

Utvrđena je i ekonomska cenu za predškolske ustanove čiji je osnivač grad Čačak.

Lokalna samoprava će ubuduće subvencionisati predškolske ustanove sa 76 odsto, a roditelji će izdvajati 24 odsto.

Kako je Todorović objasnio, roditelji će ubuduće mesečno izdvajati 175 dinara više nego do sada.

Na sednici je prihvaćen i predlog za izdavanje sredstava iz tekuće budžetske rezerve, uglavnom za osnovne i srednje škole, kao i nešto više od 2.000.000 dinara za opremanje Startap centra.

EKONOMIJA VESTI GRADA ČAČAK