Praznik posvećen braniocima otadžbine-Dan ratnika, obeležavaće se 4. decembra!!!

 

24/10/2017

Ministarstvo odbrane podnelo inicijativu da se 4. decembar proglasi za Dan ratnika. Ministar Vulin: Biće to dan kada će naši heroji ući u kasarne, škole i medije.

BIJA bi već ove godine 4. decembar mogla da obeleži kao praznik posvećen palim i preživelim učesnicima ratova – Dan ratnika. Ovim gestom država bi na najvišem nivou izrazila zahvalnost svima koji su pod njenom zastavom nosili oružje od oslobodilačkih ratova u 19. veku, pa do odbrane zemlje od NATO agresije 1999.

Ministarstvo odbrane zvanično je uputilo zahtev Vladi da ustanovi ovaj praznik, u spomen na sve građane koji su se odazvali pozivu države i stali u njenu odbranu. Suštinu ove ideje čini odavanje počasti običnim ljudima stradalim za otadžbinu, ali i jačanje kulture sećanja na ratove iz skorije prošlosti.

Iza ove inicijative stoji ministar odbrane Aleksandar Vulin koji kaže da Srbija ne sme da zaboravi heroje koji su je branili u najtežim danima.

„Dosta smo se po tuđoj volji stideli naših junaka. Na njih moramo biti ponosni. To je osnovni razlog što sam Vladi predložio da Dan ratnika bude ustanovljen kao praznik. To će biti dan kada će heroji ratova biti dobrodošli u našim kasarnama i školama, i kada će dobiti prostor u medijima. To rade sve zemlje u svetu i nema nijednog razloga da i mi to ne činimo“ – kaže ministar Vulin.

Učesnici ratova devedesetih godina, kako ističe Vulin, dugo su bili zanemareni i bez odgovarajućih počasti. Raskid sa ovom praksom, kako tvrdi, mora da se dogodi.

„Sebe nećemo predstavljati boljim nego što jesmo, ali nema ni ćutanja. Neće se više naši bivši vojnici prisećati ratnih dana u kućama i kafanama. Svoje važne datume obeležavaće u domovima vojske, gde im je i mesto. Oni su bili vojnici koji su se odazvali na poziv njihove države „.

Dan posvećen ratnicima samo je deo šire akcije čuvanja prošlosti od zaborava. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pripremaju niz akcija u cilju ispravljanja nepravde i sećanja na ratne dane. Vojni vrh prikupiće tako imena svih generala i pukovnika poginulih na prvim borbenim linijama. Ona će se naći na mermernim pločama koje će biti postavljene na zidove Velike ratne sale reprezentativnog starog Generalštaba u Beogradu.

„Srpska vojska je tokom dva svetska rata zabeležila najveći broj poginulih generala i pukovnika. To najbolje pokazuje da su zemlju branili, zajedno sa vojskom, na prvim borbenim linijama. Među njima će se svakako naći i imena generala Ljubiše Veličkovića, poginulog na PVO položaju 1999, kao i Mladena Bratića, koji je poginuo 1991. kod Vukovara „- navode u Ministarstvu odbrane.

TRADICIJA NA UNIFORMAMA

GENERALŠTAB radi na planu izmena simbola i oznaka za uniforme pripadnika brigada VS. Svaka od ovih jedinica nastavlja tradiciju slavnih pukova i brigada Kraljevine Srbije i sve tri Jugoslavije. Elementi tradicije ubuduće će biti vidljivi na brigadnim zastavama, simbolima, kao i svečanim i radnim uniformama njihovih oficira i vojnika.

STARI RATNICI

DAN ratnika biće nastavljač tradicije obeležavanja Vidovdana kao vojničke slave, ali i Dana veterana koji se tiho i neprimetno obeležavao proteklih godina. Praznik posvećen braniocima otadžbine obeležavaće se 4. decembra u znak sećanja na dan kada je potpisan mir u Prvom balkanskom ratu.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO