Epidemiološka situacija Čačku pod kontrolom!!!

Epidemiološka situacija Čačku pod kontrolom!!!

  • Autor: Ljubica Sokić

24/10/2017

ČAČAK- U Čačku, odnosno čitavom Moravičkom okrugu nekoliko desetina godina nema malih boginja, izjavio je danas za media-ps.rs epidemiolog čačanskog Zavoda za javno zdravlje, dr Aksentije Tošić. Prema njegovim rečima, u poslednjih nekoliko meseci ih je bilo u Beogradu, Kruševcu, Nišu, Sremskoj Mitrovici i da ih trenutno ima na Kosovu od čega jedan sa smrtnim ishodom.

 „To što morbila u našem okrugu nema dugujemo pedijatrima i roditeljima koji ne podležu antivakcinacijskom lobiju“, ocenio je Tošić.

On je naveo da se i dalje nastavlja sa svim neophodnim merama od kojih je najbitnija imunizacija i dodao da roditelji treba da slušaju savete pedijatara ne kada je u pitanju ova, već sve vakcine. Tošić ističe da je za sprečavanje širenja bolesti, poput malih boginja, veoma važan aktivan nadzor koji čačanski ZZJZ sprovodi i još jednom podvlači da ova bolest dovodi do velikog broja komplikacija od kojih neke dovode do smrtnih posledica.


Prema njegovim rečima, to podrazumeva da svaku takozvanu morbiloznu ospu, koja samo podseća na morbilu, lekari odmah prijavljuju nakon čega se uzimaju analize za laboratorijsko ispitivanje na Institutu Torlak. Inače, trenutna situacija u celoj Srbiji je pod epidemiološkom kontrolom i nemamo alarmantnu situaciju, ali u ponekim okruzima obuhvat vakcinom je pao ispod dozvoljenih granica što nije dobro, zaključio je on.[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

VESTI GRADA ČAČAK