HALOWEEN-Noć veštica, dobar razlog za putovanje!!!

 

HALOWEEN-Noć veštica, dobar razlog za putovanje!!!

24/10/2017

Poslednji dan oktobra je motiv putnicima da obiđu destinacije gde se slavi neobičan praznik. Američki praznik Noć veštica najviše se slavi u Parizu, Pragu i Rumuniji.

m>POSLEDNjEG dana oktobra u mnogim zemljama deca se maskiraju kako bi dobila bombone od komšija, ali i mnoge turističke destinacije organizuju žurke i maskenbale za Noć veštica kako bi privukle turiste. Ovaj američki praznik, kada se rezbare bundeve i kostimiraju deca, polako zahvata i Evropu, a najviše se slavi u Parizu, Pragu i Rumuniji.

Diznilend u Parizu – Noć veštica ni na koji način nije povezan sa francuskom tradicijom, ali sa zaradom jeste, pa je „Diznilend“ kompletno ukrašen u narandžastoj i crnoj boji. Pored žurki koje organizuje Miki Maus i glavni junaci su u „strašnim kostimima“

Jevrejski kvart u Pragu – Ovde se svake večeri organizuju „mračne ture“ koje turiste upoznaju sa misterijama i neobjašnjenim nesrećama, a posete i muzej sprava za mučenje. Na sam dan, 31. oktobar, biće organizovane mnogobrojne kostimirane zabave.

Transilvanija u Rumuniji – Čuveni po legendi o grofu Drakuli, stari gradovi u Transilvaniji „prodaju“ mračnu priču tokom čitave godine, jer su srednjovekovni gradovi kao zaustavljeni u vremenu. Krevet u Brašovu, gde se nalazi dvorac Bran, nemoguće je naći za poslednji vikend u oktobru.

Gotski kvart u Barseloni – Ovaj grad poznat je po zabavama za Noć veštica. Svi klubovi prave kostimirane žurke, a zabavni park Port Aventura potpuno je u stilu straha. Barselona 1. novembra slavi meksički praznik Dan mrtvih sa velikom paradom i vatrometom.

Vampiri u Srbiji – Jedina srpska reč koja isto zvuči na svim svetskim jezicima je vampir. Povremeno se organizuju izleti do okoline Valjeva, sela Zarožja i rečice Gradac na kojoj se nalazi vodenica Save Savanovića. U selu Kiseljevu sahranjen je Petar Blagojević, još jedan srpski vampir, dok je u Velikom Gradištu održan Prvi kongres veštica.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

ZANIMLJIVOSTI