MENUMENU

NAJNOVIJE VESTI

Tribine o odnosu Srbije sa Francuskom i Evropskom Unijom u Novom Sadu !!!

  • Izvor: Kulturni centar Novi Sad
Broj pregleda: 791

Novi Sad-Tribina „FRANCUSKO-SRPSKA UDRUŽENJA POČETKOM 20. VEKA“, kao i tribina „Srbija i Evropska unija – hronologija jednog odnosa“  danas u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Tribina „FRANCUSKO-SRPSKA UDRUŽENJA POČETKOM 20. VEKA“, biće održana u utorak, 14. avgusta u 18 časova u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je dr Aleksandra Kolaković.

Iako je o osnivanju i delatnosti francusko-srpskih kulturnih udruženja u Beogradu i drugim gradovima Srbije, a fragmentarno i o delatnosti Francuske alijanse (Alliance française), već pisano, ipak je ostalo nekoliko nedoumica koje se odnose na pravila i broj ovih udruženja u Srbiji početkom 20. veka, kao i o članstvu organizacija. Na osnovu dokumenata koja se čuvaju u francuskim i srpskim arhivima biće osvetljeno osnivanje, finansiranje, delatnost i članstvo francusko-srpskih udruženja, koja su pokretana u ovom periodu s ciljem promovisanja francuskog jezika i kulture. NJihova uloga, delatnost i članstvo posmatraju se kroz prizmu francuskih interesa na Balkanu i francusko-srpskih odnosa, čime se omogućava i  identifikovanje modela francuske kulturne diplomatije.

Tribina „Srbija i Evropska unija – hronologija jednog odnosa“ biće održana u utorak, 14. avgusta u 19 časova u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je dr Jelena Todorović Lazić.

Republika Srbija se skoro dve decenije nalazi na putu evropskih integracija u kome se suočava sa mnoštvom izazova.  Odnos između Srbije i Evropske unije započeo je još tokom postojanja SFRJ ali je usled ratova i raspada bivše države, pomenuti odnos bio u periodu stagancije.  Nakon 2000. godine započela je nova era u odnosu Srbije i EU koja traje i danas. Cilj predavanja jeste da se pokaže putanja kroz koju je prošao odnos Srbije i Evropske unije, sa naglaskom na hronološki pregled odnosa.

PRETHODNE VESTI

SLADJA ALLEGRO –  NE DAM TE