RECEPT DANA-Zeljanik od sukanih domaćih kora !!!

01/03/2019

[views]

Sastojci:

  • 600 gr brašna
  • 1 kašika soli
  • 100 g ulja
  • 300 ml mlake vode
  •   Fil:

    • 1 kg zelja
    • 250 gr domaćeg suvog sira
    • 3 jajeta
    • malo soli
    • 100 ml ulja za prskanje kora (može se koristiti za prskanje kora i rastopljena svinjska mast 2-3 kasike)

>Priprema:

  • U činiju za mešenje sipati brašno i posoliti. Postepeno dodavati vodu i ulje. Umesiti testo. Malo duze od 10 minuta rukama mesiti testo. Testo ne treba da bude previše tvrdo, a ni previše meko (zavisi od brašna).
  • Testo prekriti čistom krpom i ostaviti da odmori 10 minuta. Nakon 10 minuta testo premesiti. Testo oblikovati u jufku i premazati uljem sa svih strana.
  • Vratiti jufku u činiji pa doliti još malo ulja preko testa.
  • Činiju prekriti providnom folijom ili kesom pa ostaviti na sobnoj temperaturi oko 1h. Nakon toga testo prebaciti u frizider (ili u hladnu prostoriju). Što duže stoji na hladnom, testo je još bolje i elastičnije za razvijanje. Najbolje je podmesiti testo uveče, a ujutru sukati kore.
  • Sutradan jufku podeliti na dva dela. Uzeti jedan deo jufke i razvući oklagijom (koliko testo dozvoli, ali ne previše) na pobrašnjenom stolnjaku.
  • Ostaviti testo oko 5 minuta da odstoji – ne više od toga da se ne osuši.
  • Krenuti sa razvlačenjem kora od sredine ka krajevima.
  • Testo je odlično za rad, tako se lepo razvlači.
  • Razvučenu koru filovati po želji.
  • Isti postupak razvlačenja ponoviti i sa drugom jufkom.

                           Fil sa zeljem, priprema:

  • Zelje očistiti i lepo oprati. Iskidati na komade i posoliti. Rukama istrljati zelje (da se na taj način ispere gorčina koju zelje ima). Zatim isprati zelje u hladnoj vodi. Saseckati na sitno zelje i dodati sir, jaja, posolitii izmešati.
  • Željeni fil rasporediti po kori ravnomerno, da svuda ima ali ne i previše fila.
  • Poprskati uljem ili svinjskom mašću (oko 100 ml ulja ili 2-3 kašike masti).
  • Umotati kore ka sredini. Zatim seći željene oblike. Na pola, pa smotati kao pužiće. Može se i cela kora smotati u okruglom plehu. Stvar izbora.
  • Pitu je najbolje peći u smederevcu. Tako je najslađa. A ako je pečete u šporetu onda na 220 C oko 30-45 minuta dok fino ne požuti.
  • Prohlađenu pitu seći na parčad i služiti uz jogurt ili kiselo mleko.
  • Prijatno!

Vreme pripreme kora: 12 h
Pečenje: 40 minuta
Broj osoba: 6

Kuvar 1 300x140(1)
Kuvar2 300x140(2)

OSTALI RECEPTI KLIK OVDE

RECEPT DANA